Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

213

374 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1824 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa serowa:

1 kilogram

1 szklanka

4 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

1.5 łyżeczki

1 szczypta

2 garść

polewa czekoladowa:

100 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

dekoracja:

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek i zostawić w osobnym naczyniu na później. Twaróg, żółtka i cukier zmiksować do połączenia składników.

Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - Krok 1

Krok 2

Kasię roztopić na małym ogniu i pomału wlewać do zmiksowanej masy, cały czas miksując.

Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - Krok 2

Krok 3

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać szpatułką.

Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - Krok 3

Krok 4

Rodzynki wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - Krok 4

Krok 5

Blachę dokładnie wysmarować Kasią i oprószyć bułką tartą. Przelać do niej masę i wygładzić. Piec w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem) przez około godzinę. Sprawdzić na koniec drewnianym patyczkiem, czy masa się ścięła. Jeśli nie, wydłużyć czas pieczenia o około 10 minut. Gdy ciasto za szybko się zarumieni, a będzie jeszcze surowe, można przykryć wierzch folią aluminiową.

Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - Krok 5

Krok 6

Po ostudzeniu ciasta przygotować polewę i gorącą wylewać na ciasto. Wszystkie składniki na polewę umieścić w małym garnuszku i rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzać do zagotowania! Wylać na ciasto i udekorować ulubionymi owocami.

Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • _Shadow.of. moon

    _Shadow.of. moon , 06.07.2019

    piecze się już w piekarniku . tylko mam wątpliwości co do termoobiegu czy się nie spali .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela  Krettek

    Izabela Krettek , 20.06.2019

    super sernik, lekko wilgotny-nie przesuszony, przepis uniwersalny a dodatki można dać według uznania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Olinka

    Aleksandra Olinka , 06.03.2019

    A jaka blacha ma być? Bo nie jest napisane a to ważne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Lipinska Jacewicz

    Krystyna Lipinska Jacewicz , 07.03.2018

    Pamietam tamten sernik . Ten wyprobuje na swieta , wydaje sie byc pyszny . Sprawdze , napisze , pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sernik kokosowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszystyTradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty

Przepis na tradycyjny sernik wiedeński to prawdziwa rozkosz dla zmysłów! Rozpływający się w ustach sernik jest wypiekiem ponadczasowym, zachwycającym w swej prostocie. Któż nie słyszał o tym cieście? Jest to jeden z najbardziej popularnych deserów, którego smak trzeba poznać.

Dla kogo?

Gotowy na tytuł mistrza słodkich wypieków? Puszysty sernik wiedeński zasmakuje każdemu. Będzie pysznie!

Na jaką okazję?

Sernik wiedeński sprawdzi się świetnie w roli deseru po odświętnym, niedzielnym obiedzie. Idealnie wypadnie też na przyjęciu, udekorowany sezonowymi, świeżymi owocami.

Czy wiesz, że?

Pierwszy przepis na sernik wiedeński przywędrował do Polski prawdopodobnie wraz z Janem III Sobieskim, powracającym ze zwycięskiej bitwy pod Wiedniem. Bardzo szybko zdobył on uznanie Polaków!

Dla urozmaicenia:

Może zainspirujesz się tym, w jaki sposób sernik wiedeński przygotowują inne narodowości? Włosi wykorzystują do nieco ricottę, Grecy, kojarzącą się raczej sałatkowo, fetę, a Amerykanie – popularny w Stanach serek Philadelphia.