Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

213

340 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1824 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa serowa:

1 kilogram

1 szklanka

4 sztuki

1 opakowanie

1.5 łyżeczki

1 szczypta

2 garść

polewa czekoladowa:

2 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

dekoracja:

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek i zostawić w osobnym naczyniu na później. Twaróg, żółtka i cukier zmiksować do połączenia składników.

Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - Krok 1

Krok 2

Kasię roztopić na małym ogniu i pomału wlewać do zmiksowanej masy, cały czas miksując.

Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - Krok 2

Krok 3

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać szpatułką.

Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - Krok 3

Krok 4

Rodzynki wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - Krok 4

Krok 5

Blachę dokładnie wysmarować Kasią i oprószyć bułką tartą. Przelać do niej masę i wygładzić. Piec w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem) przez około godzinę. Sprawdzić na koniec drewnianym patyczkiem, czy masa się ścięła. Jeśli nie, wydłużyć czas pieczenia o około 10 minut. Gdy ciasto za szybko się zarumieni, a będzie jeszcze surowe, można przykryć wierzch folią aluminiową.

Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - Krok 5

Krok 6

Po ostudzeniu ciasta przygotować polewę i gorącą wylewać na ciasto. Wszystkie składniki na polewę umieścić w małym garnuszku i rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzać do zagotowania! Wylać na ciasto i udekorować ulubionymi owocami.

Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • _Shadow.of. moon

    _Shadow.of. moon

    piecze się już w piekarniku . tylko mam wątpliwości co do termoobiegu czy się nie spali .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela  Krettek

    Izabela Krettek

    super sernik, lekko wilgotny-nie przesuszony, przepis uniwersalny a dodatki można dać według uznania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Olinka

    Aleksandra Olinka

    A jaka blacha ma być? Bo nie jest napisane a to ważne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Lipinska Jacewicz

    Krystyna Lipinska Jacewicz

    Pamietam tamten sernik . Ten wyprobuje na swieta , wydaje sie byc pyszny . Sprawdze , napisze , pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszystyTradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty

Przepis na tradycyjny sernik wiedeński to prawdziwa rozkosz dla zmysłów! Rozpływający się w ustach sernik jest wypiekiem ponadczasowym, zachwycającym w swej prostocie. Któż nie słyszał o tym cieście? Jest to jeden z najbardziej popularnych deserów, którego smak trzeba poznać.

Dla kogo?

Gotowy na tytuł mistrza słodkich wypieków? Puszysty sernik wiedeński zasmakuje każdemu. Będzie pysznie!

Na jaką okazję?

Sernik wiedeński sprawdzi się świetnie w roli deseru po odświętnym, niedzielnym obiedzie. Idealnie wypadnie też na przyjęciu, udekorowany sezonowymi, świeżymi owocami.

Czy wiesz, że?

Pierwszy przepis na sernik wiedeński przywędrował do Polski prawdopodobnie wraz z Janem III Sobieskim, powracającym ze zwycięskiej bitwy pod Wiedniem. Bardzo szybko zdobył on uznanie Polaków!

Dla urozmaicenia:

Może zainspirujesz się tym, w jaki sposób sernik wiedeński przygotowują inne narodowości? Włosi wykorzystują do nieco ricottę, Grecy, kojarzącą się raczej sałatkowo, fetę, a Amerykanie – popularny w Stanach serek Philadelphia.