"Uszka" Hamana

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

17

37 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

539 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

200 gramów

50 gramów

2 sztuki

nadzienie:

400 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mikserem mąkę, cukier, posiekaną Kasię, orzechy i jedno jajko.

"Uszka" Hamana - Krok 1

Krok 2

Całość przełóż na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj na cienki placek.

"Uszka" Hamana - Krok 2

Krok 3

Wytnij z ciasta kółeczka o średnicy ok 6 cm.

"Uszka" Hamana - Krok 3

Krok 4

Powidła wymieszaj z cynamonem i cukrem. Na każdym kółku połóż trochę nadzienia.

"Uszka" Hamana - Krok 4

Krok 5

Podnieś rogi ciasta i zlep by utworzyły piramidki o trzech ścianach. Ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

"Uszka" Hamana - Krok 5

Krok 6

Jajko roztrzep z odrobiną wody i posmaruj ciasteczka. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 20 minut.

"Uszka" Hamana - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Z podanej ilości przygotujesz ok.60 sztuk ciasteczek.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej