Walentynkowe serca

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

140 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozpuść miód, dodaj przyprawy do piernika i wymieszaj.

Krok 2

Dodaj Kasię i cukier, chwilę podgrzewaj, aż wszystko się rozpuści.

Krok 3

Ostudzoną masę przełóż do miski, wbij jajko i wsyp przesianą mąkę.

Krok 4

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.

Krok 6

Z ciasta uformuj kulę.

Krok 7

Owiń w aluminiową folię, włóż na kilka dni (około 7 dni, ale czym dłużej leży, tym upieczone pierniczki są  bardziej miękkie) do lodówki.

Krok 8

Piernikowe ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na placek grubości 3 mm.

Krok 9

Foremką wytnij ciasteczka i ułóż na papierze do pieczenia.

Krok 10

Piecz około 10 min. w temperaturze 180 stopni C.

Krok 11

Ostudzone ciasteczka udekoruj lukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Walentynkowe serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Walentynkowe serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Walentynkowe serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Walentynkowe serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Walentynkowe serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Walentynkowe serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Walentynkowe serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Walentynkowe sercaWalentynkowe serca

Jeśli Twoja druga połówka lubi słodkie wypieki, to idealnym sposobem na walentynkowy podarunek będą piernikowe ciasteczka w kształcie serc. W delikatnym cieście o wyraźnie korzennym zapachu daje się wyczuć łagodną słodycz miodu. Jeśli chcesz, aby Twoje wypieki były jeszcze bardziej aromatyczne, możesz dodać do ciasta odrobinę cynamonu, cukru waniliowego lub drobno startą skórkę pomarańczową. Przesianie mąki spowoduje, że ciasto będzie bardziej pulchne i lekkie, ale wariant bez przesiewania mąki również jest możliwy. Jeśli chcesz zaserwować walentynkowe serca ukochanej osobie w Dniu Zakochanych, musisz pamiętać, aby wyrobić ciasto odpowiednio wcześniej – ciasto na pierniczki musi leżeć przez kilka dni w chłodnym miejscu, zawinięte w folię. Im dłużej ciasto leżakuje, tym pierniczki po upieczeniu będą miększe. Gotowe serca udekoruj samodzielnie zrobionym lukrem. Możesz też posypać je cukrem pudrem lub skleić ze sobą przy pomocy śliwkowej marmolady. Wypróbuj nasz przepis na walentynkowe serca. Smacznego!