Walentynkowe serca

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

141 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozpuść miód, dodaj przyprawy do piernika i wymieszaj.

Krok 2

Dodaj Kasię i cukier, chwilę podgrzewaj, aż wszystko się rozpuści.

Krok 3

Ostudzoną masę przełóż do miski, wbij jajko i wsyp przesianą mąkę.

Krok 4

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.

Krok 6

Z ciasta uformuj kulę.

Krok 7

Owiń w aluminiową folię, włóż na kilka dni (około 7 dni, ale czym dłużej leży, tym upieczone pierniczki są  bardziej miękkie) do lodówki.

Krok 8

Piernikowe ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na placek grubości 3 mm.

Krok 9

Foremką wytnij ciasteczka i ułóż na papierze do pieczenia.

Krok 10

Piecz około 10 min. w temperaturze 180 stopni C.

Krok 11

Ostudzone ciasteczka udekoruj lukrem.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Walentynkowe sercaWalentynkowe serca

Jeśli Twoja druga połówka lubi słodkie wypieki, to idealnym sposobem na walentynkowy podarunek będą piernikowe ciasteczka w kształcie serc. W delikatnym cieście o wyraźnie korzennym zapachu daje się wyczuć łagodną słodycz miodu. Jeśli chcesz, aby Twoje wypieki były jeszcze bardziej aromatyczne, możesz dodać do ciasta odrobinę cynamonu, cukru waniliowego lub drobno startą skórkę pomarańczową. Przesianie mąki spowoduje, że ciasto będzie bardziej pulchne i lekkie, ale wariant bez przesiewania mąki również jest możliwy. Jeśli chcesz zaserwować walentynkowe serca ukochanej osobie w Dniu Zakochanych, musisz pamiętać, aby wyrobić ciasto odpowiednio wcześniej – ciasto na pierniczki musi leżeć przez kilka dni w chłodnym miejscu, zawinięte w folię. Im dłużej ciasto leżakuje, tym pierniczki po upieczeniu będą miększe. Gotowe serca udekoruj samodzielnie zrobionym lukrem. Możesz też posypać je cukrem pudrem lub skleić ze sobą przy pomocy śliwkowej marmolady. Wypróbuj nasz przepis na walentynkowe serca. Smacznego!