Warzywa z pieczarkami i parówkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa z pieczarkami i parówkami

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

200 gramów

3 sztuki

1 szczypta

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Parówki obierz i pokrój na plasterki.

Krok 2

Do dużego garnka o grubym dnie wlej oliwę, włóż ziemniaki i smaż je na średnim ogniu przez 2 minuty, często mieszając.

Krok 3

Dodaj marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty.

Krok 4

Dodaj paprykę, pieczarki, cukinię, parówki, kostkę bulionową i zalej wrzątkiem tak, by woda sięgała kilka centymetrów niżej niż warzywa. Przykryj i gotuj – czasem mieszając - przez około 20 minut albo do czasu aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 5

Dodaj masło, pieprz, zamieszaj i wyłącz ogień.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fettuccine Alfredo
czas przygotowania
18 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej