Warzywa z pieczarkami i parówkami

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

200 gramów

3 sztuki

1 szczypta

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Parówki obierz i pokrój na plasterki.

Krok 2

Do dużego garnka o grubym dnie wlej oliwę, włóż ziemniaki i smaż je na średnim ogniu przez 2 minuty, często mieszając.

Krok 3

Dodaj marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty.

Krok 4

Dodaj paprykę, pieczarki, cukinię, parówki, kostkę bulionową i zalej wrzątkiem tak, by woda sięgała kilka centymetrów niżej niż warzywa. Przykryj i gotuj – czasem mieszając - przez około 20 minut albo do czasu aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 5

Dodaj masło, pieprz, zamieszaj i wyłącz ogień.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej