Warzywa z pieczarkami i parówkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa z pieczarkami i parówkami

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

200 gramów

3 sztuki

1 szczypta

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Parówki obierz i pokrój na plasterki.

Krok 2

Do dużego garnka o grubym dnie wlej oliwę, włóż ziemniaki i smaż je na średnim ogniu przez 2 minuty, często mieszając.

Krok 3

Dodaj marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty.

Krok 4

Dodaj paprykę, pieczarki, cukinię, parówki, kostkę bulionową i zalej wrzątkiem tak, by woda sięgała kilka centymetrów niżej niż warzywa. Przykryj i gotuj – czasem mieszając - przez około 20 minut albo do czasu aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 5

Dodaj masło, pieprz, zamieszaj i wyłącz ogień.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa z pieczarkami i parówkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej