Paella z warzywami (warzywna) - hiszpańska: przepis | Przepisy.pl pixel

Warzywna Paella

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

150 gramów

150 gramów

100 gramów

80 gramów

150 gramów

15 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Tak samo pokrój cebule, czosnek i marchew. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Pomidory posiekaj.

Krok 2

Na patelni na oliwie podsmaż cebulę, czosnek, marchew i paprykę.

Krok 3

Po chwili dodaj brokuły. Smaż jeszcze 1 minutę i dodaj pomidory.

Krok 4

Jak warzywa się podsmażą przełóż na bok. Na tą samą patelnię wsyp ryż i smaż kilka minut.

Krok 5

Następnie dodaj kurkumę, smaż jeszcze chwile i wlej 500ml wody. Dodaj kostkę Knorr i gotuj całość ok 15 minut aż ryż zrobi się miękki i wchłonie większość płynu.

Krok 6

Dodaj z powrotem warzywa i gotuj całość kolejne 2-3 minuty. Od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do paelli świetnie pasuje grillowane warzywa, pierś z kurczaka lub owoce morza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywna Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywna Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywna Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywna Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywna Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywna Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywna Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywna Paella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywna PaellaWarzywna Paella

Tak kolorowo na talerzach dawno nie było! W jednej porcji warzywnej paelli znajdziesz dwa rodzaje papryki, brokuły, pomarańczowe pomidory i marchew, a to wszystko przyprawione między innymi aromatyczną kurkumą o złocistej barwie. Pamiętaj, że każdy posiłek zaczyna się od wrażeń wizualnych, a tych z pewnością nie brakuje podczas degustacji wegetariańskiej paelli.

Dla kogo?

Uwielbiasz, gdy w kuchni i na talerzu wiele się dzieje? Za sprawą warzywnej paelli z pewnością nie zaznasz nudy w kuchni. Dzięki niej przybliżysz się również do kuchni hiszpańskiej, która jest ojczyzną tego specjału.

Na jaką okazję?

Obiad z warzywami nie musi ograniczać się do spowszedniałych surówek albo zupy jarzynowej. Wegetariańską paellę z warzywami chętnie będziesz zajadać w ponure popołudnia i wieczory, by nieco poprawić sobie humor i przypomnieć o słonecznych miesiącach.

Czy wiesz, że?

W typowo hiszpańskich recepturach nie szczędzi się wybornych dodatków, bardzo dużym wzięciem cieszą się dania z owocami morza.

Dla urozmaicenia:

Jeśli zależy ci na mięsnym akcencie w paelli warzywnej, możesz dodać przyprawioną ziołami pierś z kurczaka albo indyka.