
Składniki
300 gramów
150 gramów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
150 gramów
150 gramów
100 gramów
80 gramów
150 gramów
15 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Tak samo pokrój cebule, czosnek i marchew. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Pomidory posiekaj.
Krok 2
Na patelni na oliwie podsmaż cebulę, czosnek, marchew i paprykę.
Krok 3
Po chwili dodaj brokuły. Smaż jeszcze 1 minutę i dodaj pomidory.
Krok 4
Jak warzywa się podsmażą przełóż na bok. Na tą samą patelnię wsyp ryż i smaż kilka minut.
Krok 5
Następnie dodaj kurkumę, smaż jeszcze chwile i wlej 500ml wody. Dodaj kostkę Knorr i gotuj całość ok 15 minut aż ryż zrobi się miękki i wchłonie większość płynu.
Krok 6
Dodaj z powrotem warzywa i gotuj całość kolejne 2-3 minuty. Od razu podawaj.

Dobra rada:
Do paelli świetnie pasuje grillowane warzywa, pierś z kurczaka lub owoce morza.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywna Paella
Tak kolorowo na talerzach dawno nie było! W jednej porcji warzywnej paelli znajdziesz dwa rodzaje papryki, brokuły, pomarańczowe pomidory i marchew, a to wszystko przyprawione między innymi aromatyczną kurkumą o złocistej barwie. Pamiętaj, że każdy posiłek zaczyna się od wrażeń wizualnych, a tych z pewnością nie brakuje podczas degustacji wegetariańskiej paelli.
Dla kogo?
Uwielbiasz, gdy w kuchni i na talerzu wiele się dzieje? Za sprawą warzywnej paelli z pewnością nie zaznasz nudy w kuchni. Dzięki niej przybliżysz się również do kuchni hiszpańskiej, która jest ojczyzną tego specjału.
Na jaką okazję?
Obiad z warzywami nie musi ograniczać się do spowszedniałych surówek albo zupy jarzynowej. Wegetariańską paellę z warzywami chętnie będziesz zajadać w ponure popołudnia i wieczory, by nieco poprawić sobie humor i przypomnieć o słonecznych miesiącach.
Czy wiesz, że?
W typowo hiszpańskich recepturach nie szczędzi się wybornych dodatków, bardzo dużym wzięciem cieszą się dania z owocami morza.
Dla urozmaicenia:
Jeśli zależy ci na mięsnym akcencie w paelli warzywnej, możesz dodać przyprawioną ziołami pierś z kurczaka albo indyka.