Burgery drobiowe z grilla - przepis: domowe | Przepisy.pl pixel

Burgery drobiowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
420 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotuj z dodatkiem kostki Knorr oraz oleju. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Burgery drobiowe - Krok 1

Krok 2

Przygotowany bulion wlej do mięsa mielonego.

Burgery drobiowe - Krok 2

Krok 3

Dodaj również posiekany drobno imbir, czosnek i natkę pietruszki oraz sos sojowy.

Burgery drobiowe - Krok 3

Krok 4

Masę mięsną dokładnie wymieszaj i zrób kule, około 10-12 dekagramów każda.

Burgery drobiowe - Krok 4

Krok 5

Kulki mięsne rozpłaszcz tak, aby powstały okrągłe kotlety.

Burgery drobiowe - Krok 5

Krok 6

Burgery grilluj około 4-6 minut z każdej strony. Podawaj samodzielnie lub ze świeżą sałatą.

Burgery drobiowe - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery drobioweBurgery drobiowe

Burgery drobiowe to nieskomplikowana w przygotowaniu propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Możecie zrobić je wspólnie – przygotowanie posiłku będzie dla twoich najbliższych doskonałą formą spędzenia czasu. I chociaż raz jedzenia nie będzie robić tylko mama... Wywodzące się z amerykańskiej kuchni burgery robi się tradycyjnie z mięsa czerwonego, najlepiej wołowego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby nieco zmienić recepturę i kotleciki przyrządzić z mięsa drobiowego – z piersi kurczaka lub indyka. Naturalnie to kotleciki stanowią sedno dania, dlatego też poświęć im więcej uwagi. Nie wystarczy, że usmażysz kotleciki z mięsa mielonego. Aby odnieść sukces, musisz je odpowiednio przyprawić. Burgery będą doskonale smakować, jeśli dodasz do mięsa nieco imbiru, czosnku i natkę pietruszki. Pamiętaj, aby przed włożeniem do bułki kotleta i pozostałych dodatków – opiec ją w piekarniku.