Wielkanocny schab pachnący majerankiem – przepis | Przepisy.pl pixel

Wielkanocny schab pachnący majerankiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

52

heart
307 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1406 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1520 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 mililitrów

1 opakowanie

200 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj składniki marynaty. W miseczce połącz olej z majerankiem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.

Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - Krok 1

Krok 2

Oczyszczony schab natrzyj dokładnie marynatą i odstaw mięso do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - Krok 2

Krok 3

Mięso lekko zrumień na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej szklankę wody i piecz w 180 °C przez 40 minut.

Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie odstaw mięso na kolejne 10 minut. Powstały podczas pieczenia sos wlej do rondla.

Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - Krok 4

Krok 5

Sos borowikowy Knorr połącz ze śmietanką.

Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - Krok 5

Krok 6

Wlej sos do płynu w rondlu, całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Pieczony schab podawaj pokrojony w plastry z sosem i gotowanymi ziemniakami.

Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocny schab pachnący majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocny schab pachnący majerankiem Wielkanocny schab pachnący majerankiem

Wielkanocny schab pachnący majerankiem – wyrazisty za sprawą przypraw, czosnku i musztardy, intensywnie pachnący grzybami. Przepis wykorzystasz nie tylko w okresie świątecznym, będzie również odpowiedni np. na uroczystą kolację. Podstawę potrawy stanowi dobry schab – powinien mieć jędrną, jednolitą strukturę i różowoczerwoną barwę. Mięso przed przyrządzaniem umyj i osusz za pomocą papierowych ręczników. Opcjonalnie do marynaty dodaj też zioła prowansalskie. Przed pieczeniem schab podsmaż na patelni, z każdej strony. Do obracania użyj łopatki lub szczypców, by nie nakłuć mięsa, i by nie straciło ono swej soczystości. Wielkanocny schab pachnący majerankiem podawaj pokrojony w plastry, polany obficie sosem. Sprawdzi się np. grzybowy, śmietanowy albo chrzanowy. Serwuj z gotowanymi ziemniakami, kluskami śląskimi, surówką z czerwonej kapusty, zasmażanymi buraczkami lub kapustą. Do dekoracji wykorzystaj natkę pietruszki. Wypróbuj nasz przepis na przyrządzenie aromatycznego i pełnego smaku mięsa.