
Składniki
1 kilogram
3 sztuki
30 gramów
0.5 szklanki
30 gramów
1 szczypta
1 szczypta
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańcze obierz ze skórki, skórkę pokrój w cieniutkie paseczki, zalej szklanką wody. Gotuj 10 minut.
Krok 2
Wieprzowinę natrzyj solą i pieprzem, ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej stopionym masłem. Upiecz.
Krok 3
Pomarańcze podziel na cząstki i część oprósz cukrem pudrem. Włóż je do mięsa pod koniec pieczenia.
Krok 4
Wywar ze skórek wymieszaj z mąką i mieszając doprowadź do wrzenia. Wlej do mięsa. Polewaj nim pieczeń.
Krok 5
Gotową pieczeń wyjmij, sos wymieszaj z koniakiem. Przypraw solą i pieprzem.
Krok 6
Pieczeń pokrój na porcje, ułóż na półmisku, udekoruj pozostałymi cząstkami pomarańczy. Polej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej