Wieprzowina w pomarańczach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina w pomarańczach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

30 gramów

0.5 szklanki

30 gramów

1 szczypta

1 szczypta

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze obierz ze skórki, skórkę pokrój w cieniutkie paseczki, zalej szklanką wody. Gotuj 10 minut.

Krok 2

Wieprzowinę natrzyj solą i pieprzem, ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej stopionym masłem. Upiecz.

Krok 3

Pomarańcze podziel na cząstki i część oprósz cukrem pudrem. Włóż je do mięsa pod koniec pieczenia.

Krok 4

Wywar ze skórek wymieszaj z mąką i mieszając doprowadź do wrzenia. Wlej do mięsa. Polewaj nim pieczeń.

Krok 5

Gotową pieczeń wyjmij, sos wymieszaj z koniakiem. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 6

Pieczeń pokrój na porcje, ułóż na półmisku, udekoruj pozostałymi cząstkami pomarańczy. Polej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej