Wiosenna sałatka z rzodkiewką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
503 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

808 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1082 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

3 sztuki

1 pęczek

0.5 sztuki

1 sztuka

6 sztuk

1 pęczek

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ugotuj na twardo (3 min), wystudź i obierz.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 1

Krok 2

Sałaty porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż nasiona a następnie pokrój w „księżyce”. Połowę szczypioru pokrój drobno.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 2

Krok 3

Cykorię porozdzielaj na liście. W misce połącz sałaty oraz pokrojone warzywa i pokrojony szczypior, a następnie sałatkę nałóż do „łódeczek” z cykorii.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 3

Krok 4

Pozostały szczypior sparz krótko we wrzącej wodzie. Łódeczki z cykorii obwiąż dekoracyjnie szczypiorem i ułóż na półmisku

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 4

Krok 5

Sałatki polej przygotowanym sosem, na wierzchu każdej porcji ułóż połówkę jajka oraz kiełki słonecznika i podawaj.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do związania łódeczek z cykorii zamiast szczypioru możesz użyć pora – pokrój warzywo wzdłuż na cienkie paseczki i sparz krótko we wrzącej wodzie.

1

Opinie o przepisie

  • Kathii Music

    Kathii Music , 20.03.2020

    pyszna i prosta . to lubię!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiosenna sałatka z rzodkiewkąWiosenna sałatka z rzodkiewką

Cykoria – warzywo o wyrazistym smaku, które doskonale sprawdza się jako składnik efektownych przekąsek. Jej liście są chrupiące i mają kształt miseczek, więc wykorzystaj je do przygotowania wiosennej sałatki z rzodkiewką, która charakteryzuje się bogactwem świeżych składników i przepiórczych jaj. Spróbujesz?

Dla kogo?

Wiosenna sałatka z rzodkiewką ogórkiem i szczypiorkiem to propozycja dla wszystkich fanów świeżych warzyw i lekkich dań. Jeżeli należysz do tego grona, to nie czekaj zbyt długo i zabierz się za przygotowania! Na liście składników znajdziesz między innymi: cykorię, kiełki, jajka, sos sałatkowy grecki Knorr oraz mieszaną sałatę. Pycha!

Na jaką okazję?

Grill lub letnie przyjęcie w gronie bliskich to idealny moment na zaserwowanie naszej receptury. Wiosenna sałatka z jajkiem i rzodkiewką skradnie uwagę wszystkich gości. A może nie masz pomysłu na obiad w pół godziny? Sałatka wiosenna z jajkiem i rzodkiewką jest daniem apetycznym i błyskawicznym!

Czy wiesz, że?

Pokrój i wymieszaj warzywa, a następnie nałóż je do łódeczek z cykorii. Przewiąż każdą z nich sparzonym szczypiorkiem lub porem. W ten sposób podzielisz sałatkę na porcje i sprawisz, że będzie apetycznie wyglądała. Na koniec polej sosem sałatkowe „łódeczki”. 

Dla urozmaicenia:

Sałatka wiosenna z rzodkiewką doskonale wygląda dzięki dodatkom jajek oraz kiełków. Podawaj ją z grillowaną bagietką lub jasnym pieczywem. Jeśli chcesz wzbogacić danie o smaczny dodatek, wykorzystaj czerwoną paprykę. Ten przepis to sprawdzony sposób na barwną sałatkę!