Włoskie ciasteczka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

175 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

413 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 opakowania

150 gramów

1 łyżeczka

180 gramów

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały uprażyć na suchej patelni, schłodzić. Połowę posiekać na mniejsze kawałki.

Włoskie ciasteczka - Krok 1

Krok 2

W misce utrzeć Kasię z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po 1 jajka.

Włoskie ciasteczka - Krok 2

Krok 3

Dodać brandy i skórkę cytrynową, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i migdały, wymieszać. Ciasto odstawić na godzinę do zamrażarki.

Włoskie ciasteczka - Krok 3

Krok 4

Z masy uformować dwa wałeczki o średnicy 5 cm, a długości 25 cm. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w 190°C około 20 minut.

Włoskie ciasteczka - Krok 4

Krok 5

Piekarnik zostawić włączony. Ciasto wyjąć, wystudzić i pokroić bardzo ostrym nożem na skośne plastry o grubości około 1,5 cm.

Włoskie ciasteczka - Krok 5

Krok 6

Ciastka ułożyć płasko na blasze i piec najpierw 8 minut z jednej strony, a następnie przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 8 minut. Wystudzone ciastka można przechowywać w słoiku nawet kilka tygodni.

Włoskie ciasteczka - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Eva U.

    Eva U. , 09.05.2016

    W Toskanii nazywają się Cantucini.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej