Włoskie ciasteczka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

174 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

413 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

180 gramów

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały uprażyć na suchej patelni, schłodzić. Połowę posiekać na mniejsze kawałki.

Włoskie ciasteczka - Krok 1

Krok 2

W misce utrzeć Kasię z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po 1 jajka.

Włoskie ciasteczka - Krok 2

Krok 3

Dodać brandy i skórkę cytrynową, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i migdały, wymieszać. Ciasto odstawić na godzinę do zamrażarki.

Włoskie ciasteczka - Krok 3

Krok 4

Z masy uformować dwa wałeczki o średnicy 5 cm, a długości 25 cm. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w 190°C około 20 minut.

Włoskie ciasteczka - Krok 4

Krok 5

Piekarnik zostawić włączony. Ciasto wyjąć, wystudzić i pokroić bardzo ostrym nożem na skośne plastry o grubości około 1,5 cm.

Włoskie ciasteczka - Krok 5

Krok 6

Ciastka ułożyć płasko na blasze i piec najpierw 8 minut z jednej strony, a następnie przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 8 minut. Wystudzone ciastka można przechowywać w słoiku nawet kilka tygodni.

Włoskie ciasteczka - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Eva U.

    Eva U.

    W Toskanii nazywają się Cantucini.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej