Wytrawne muffinki z szynką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

17

219 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

315 osób wydrukowało

Pobierz pdf

336 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

170 gramów

1.5 łyżeczki

0.25 szklanki

2 sztuki

20 dekagramów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i majeranek.

Krok 2

Szynkę i paprykę pokrój w kostkę.

Krok 3

Dodaj posiekaną cebulę.

Krok 4

Kasię rozpuść, a następnie ostudź.

Krok 5

W misce wymieszaj jajka z mlekiem.

Krok 6

Do wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą mąki dodaj mleko z jajami i rozpuszczoną Kasię.

Krok 7

Wszystko wymieszaj niezbyt dokładnie łyżką.

Krok 8

Na koniec dodaj cebulkę, paprykę i szynkę i ponownie wymieszaj.

Krok 9

Formy do malutkich muffinek wysmaruj lekko Kasią.

Krok 10

Do każdej włóż po łyżce masy.

Krok 11

Mokrą łyżeczką wyrównaj powierzchnię.

Krok 12

Piecz ok. 15 -18 min. w 180 st. C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wytrawne muffinki z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wytrawne muffinki z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wytrawne muffinki z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wytrawne muffinki z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wytrawne muffinki z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wytrawne muffinki z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wytrawne muffinki z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wytrawne muffinki z szynkąWytrawne muffinki z szynką

Wytrawne muffinki to smaczna alternatywa dla kanapek i bułeczek. Pasuje do nich wiele rożnych dodatków – od łagodnych po mocno pikantne. Muffiny w tej formie sprawdzą się jako drugie śniadanie albo podwieczorek. To także dobra przekąska na przyjęcie. Ciasto do wytrawnych muffinek przygotowuje się podobnie jak do słodkich. Należy oddzielnie zmieszać ze sobą składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i majeranek), a oddzielnie mokre (jajka, mleko, roztopiony tłuszcz). Ważne jest zachowanie podobnej temperatury składników – zatem rozpuszczony tłuszcz dodaj dopiero po przestudzeniu. W przeciwnym razie białka jajek mogą zacząć się ścinać. Składniki suche i mokre mieszamy razem niezbyt dokładnie łyżką – to również jest istotne, by muffinki wyszły puszyste. A dodatki? Dowolne. Pasuje np. szynka z papryką. Jeśli lubisz, dodaj pokrojone na kawałki oliwki albo szpinak z fetą. Dobrym rozwiązaniem będzie też przygotowanie do nich dipu ziołowego. Wypróbuj przepis na muffinki wytrawnej odsłonie.