Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej
łatwe
443 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 pęczek
100 gramów
0.5 sztuki
200 mililitrów
50 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj do miękkości według przepisu producenta w dużej ilości wody. Następnie przełóż na sito, aby ją odsączyć.

Krok 2
Blaszkę do muffinek lub foremki wyłóż szynką w kształcie otwartej róży - dwa plasterki na jedną babeczkę.

Krok 3
Zetrzyj na tarce ser, posiekaj natkę pietruszki, a pieczarki pokrój w półplastry. Połówkę cukinii przekrój na 4 części. Usuń z niej części nasienne i pokrój w cienkie plastry. Cukinię i pieczarki zanurz na minutę w gotującej się wodzie, a następnie dobrze odciśnij w papierowym ręczniku.

Krok 4
Warzywa razem z pietruszką i ugotowaną kaszą wymieszaj w misce z jajkiem, jogurtem i Fixem Knorr.

Krok 5
Wypełnij foremki z szynką do 2/3 wysokości. Wierzch posyp serem. Całość wstaw do nagrzanego do 165°C piekarnika z włączonym termoobiegiem i zapiekaj przez 15-20 minut.


Dobra rada:
Szynkę parmeńską możesz zastąpić szynką szwardzwaldzką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Knorr Serowe Kaszotto z kurczakiem i pomidorkami
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej
Muffinki, babeczki, cupcakes… kto się im nie oprze? Zazwyczaj kojarzone z tym, co kolorowe, smaczne i niezwykle estetyczne. Serwowane w formie deseru, ale nie tylko! Czas na nową odsłonę – na słono! Niestandardowe połączenie, które zachęci nawet najbardziej wybrednych. Przepis na wytrawne muffinki w listkach z szynki parmeńskiej to numer jeden. Polubisz je już po pierwszym kęsie.
Dla kogo?
Dla miłośników przekąsek! Zrezygnuj z tych kupnych na rzecz sprawdzonych przystawek, przyrządzonych w domu. Wiesz, co jesz!
Na jaką okazję?
Wytrawne muffiny w listkach z szynki parmeńskiej idealnie wpasują się w klimat wspólnego wieczoru z przyjaciółmi – np. w formie przystawki lub na co dzień – jako drugie śniadanie w pracy czy szkole.
Czy wiesz, że?
Historia muffinków sięga prawdopodobnie wiktoriańskiej Anglii. Początkowo przygotowywano je jako posiłek dla służby, a z czasem zostały przejęte przez klasę wyższą jako dodatek do herbaty.
Dla urozmaicenia:
Szynkę parmeńską możesz z powodzeniem zastąpić szynką szwarcwaldzką.