Parówki w sosie pomidorowym - zapiekane: z cebulą | Przepisy.pl pixel

Zapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

12 plastrów

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Parówki przekrój na pół, a następnie każdą z połówek zawiń w boczek i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Zapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w 2-3 cm kawałki i przesmaż wraz z czosnkiem na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory z puszki oraz Bulion warzywny Knorr– całość duś na małym ogniu 5 minut. Dopraw do smaku, jeśli uważasz to za konieczne.

Zapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Parówki wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz ok. 10 minut – do momentu, gdy boczek się zapiecze.

Zapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Gotowy pomidorowy sos przelej do żaroodpornego naczynia, następnie ułóż na nim zapieczone parówki i udekoruj listkami pietruszki. Podawaj natychmiast.

Zapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEO - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEOZapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEO

Parówki kojarzą Ci się z niezbyt wyszukanym śniadaniem na szybko? Niepotrzebnie! Odpowiednio przygotowane mogą stanowić samodzielne pyszne danie. Sprawdź nasz przepis na parówki z piekarnika i przekonaj się, jak fantastycznie smakują!

Dla kogo?

Dla fanów parówek, którzy chcieliby spróbować je w niecodziennej odmianie. Parówki w sosie pomidorowym na pewno przypadną Ci do gustu!

Na jaką okazję?

Na kolację albo przystawkę, gdy przychodzą znajomi. Parówki z piekarnika to danie niezwykle uniwersalne! 

Czy wiesz, że?

Wbrew powszechnej opinii, parówki nie muszą być niskiej jakości. W sklepach znajdziesz szeroki wybór parówek o dobrym składzie, gdzie zawartość mięsa stanowi ponad 90 procent. Wybieraj takie i smacznego!

Dla urozmaicenia

Jeśli chcesz urozmaicić danie, udekoruj je listkami świeżej pietruszki.