Zapiekane parówki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

132

1914 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1540 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3625 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

300 gramów

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojona w kostkę cebulkę. Dodaj szpinak, całość smaż chwilę. Stwórz kremowo-serowy sos mieszając fix z 200 ml śmietany i 100 ml wody, a następnie dodaj go na patelnię.

Zapiekane parówki  - Krok 1

Krok 2

Do jeszcze gorącego sosu dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Sos przelej do żaroodpornego naczynia i odstaw na bok do ostygnięcia.

Zapiekane parówki  - Krok 2

Krok 3

Płaty ciasta francuskiego pokrój w 2 cm paski i obwiń nimi parówki i ułóż na wystudzonym sosie w żaroodpornym naczyniu, posmaruj je jajkiem.

Zapiekane parówki  - Krok 3

Krok 4

Całość wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika piecz przez około 15 minut .

Zapiekane parówki  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W tym przepisie parówki możesz zastąpić piersią z kurczaka.

24

Opinie o przepisie

  • Baduk95

    Baduk95

    Kochani powiedzcie mi..piekłam nawet 20 min mam piekarnik na gaz niestety. Ciasto z wierzchu jest prawie biale..gdyby nie zoltko..to calkiem. Od spodu za to mokre i jakby surowe bo takie ciągbace sie ..a zawsze ciasto francuskie kojarzylam ze po upieczeniu jest kruche. Nie wiem czy po prostu zmieklo od sosu od spodu czy serio jest surowe. Pomocyyy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Kaszyński

    Piotr Kaszyński

    zajefajne, lubie parówki, a 4ry sery... fajne na szybkie spotkanie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Żarska

    Marlena Żarska

    pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Lewandowska

    Natalia Lewandowska

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filip Wiktor Danielski

    Filip Wiktor Danielski

    Mam pytanie,co do kurczaka w podpowiedzi. czy surowy filet upiecze się w 20 minut,tak jak w przepisie parówki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Pani Mario, wśród przepisów na serniki mamy również takie bez pieczonego spodu https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/sernik/ Zachęcamy do wypróbowania :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wywiórska

    Maria Wywiórska

    potrzebuję przepis na sernik ale bez ciasta pomóżcie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Rudnicki

    Maciej Rudnicki

    Miałem okazję spróbować kuchni Sławka. Więc Jego przepisy i wykony polecam w ciemno! m.r.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Ziemirowski

    Mariusz Ziemirowski

    Dobra parówka to jaka? Może ta reklamowana przez Geslerkę? Ani pies się nie czepia tego, tylko woli swoją karmę :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Bała

    Sławomir Bała

    poprostu nie jadlłeś dobrej parówki i tyle .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Ziemirowski

    Mariusz Ziemirowski

    Jak można pisać, że parówka dobrze smakuje? Przecież to papka z odpadów.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Hawrylewicz

    Asia Hawrylewicz

    niam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Marciniak

    Monika Marciniak

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Radoslaw

    Konrad Radoslaw

    Nice.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Libowska

    Jolanta Libowska

    robie takie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Kazaniecki

    Dawid Kazaniecki

    Bardzo apetycznie wygląda, tak samo smakuje i jest bardziej syte niż mogłoby się wydawać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Gidaszewska

    Bożena Gidaszewska

    apetycznie wygląda i tak też smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Sanders

    Robert Sanders

    A niech to jasny gwint

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Kostyszyn

    Urszula Kostyszyn

    Moja córka nazywa takie parówki "Mumie" :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Rumiński

    Ireneusz Rumiński

    http://www.medonet.pl/zdrowie/diety/mom-trzy-fakty-ktore-trzeba-poznac,artykul,1689388.html link opisujący tzw mięso oddzielone mechanicznie :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Rumiński

    Ireneusz Rumiński

    Parówki to wykorzystane odpady z rozbioru zwierząt plus przyprawy aby miało smak. Zawierają tzw mom czyli mięso oddzielone mechanicznie od kości, którego wykorzystywanie do produkcji żywności dla ludzi jest w Niemczech zabronione. Koszt produkcji mom to aż 2 zł dlatego parówki mogą kosztować 4 zł za kg. Mięso oddzielone mechanicznie to wszelkie odpady jak skóry, wnętrzności zwierząt, mózgi, oczy chrząstki itp zmielone na drobno fuj :-( . W produktach dla zwierząt jest więcej mięsa niż produktach dla ludzi bo zwierząt się nie da oszukać jak ludzi. Nie pozwala się na to byśmy zarabiali jak na zachodzie tylko żeby było nas stać na odpady typu parówki po 4 zł. Zniesienie wymogu przestrzegania norm określających co powinno być w danym wyrobie mięsnym skutkuje, że mamy szynki z nazwy zawierające 58 dag mięsa i 42 dag szprycy chemicznej dla nabicia wagi patrz wydanie kuchenne rewolucje w pizzeria w Brzezinach koło łodzi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szezlong Szydercy

    Szezlong Szydercy

    Istnieje cos takiego, jak parowki dobrej jakosci? I co taka parowka dobrej jakosci posiada w swoim skladzie? Osobiscie nie polecam parowek, a juz na pewno nie na sniadanie ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Bodzek

    Piotr Bodzek

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Straszkiewicz

    Jacek Straszkiewicz

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane parówki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane parówki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane parówki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane parówki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane parówki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane parówki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane parówki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane parówki Zapiekane parówki

Chcesz przygotować szybki, a jednocześnie oryginalny obiad? Wykorzystaj ciasto francuskie, dzięki któremu stworzysz wiele smacznych dań, zarówno na słodko, jak i na słono. Wystarczy, że płaty ciasta nadziejesz na przykład: jabłkami, brzoskwiniami, mozzarellą albo kurczakiem. Ciasto to przyda się również do przygotowania wszelkiego rodzaju tart lub zapiekanych parówek. Ta smaczna przekąska, podana w kremowym serowym sosie z dodatkiem szpinaku, stanie się pełnym daniem obiadowym. Do sosu dodaj także pokrojone pomidorki koktajlowe, które nadadzą potrawie lekkiej kwaskowatości. Parówki zawijaj w cienkie paski ciasta francuskiego i układaj na wystudzonym sosie w żaroodpornym naczyniu. Gotowe posmaruj jajkiem, by ciasto zarumieniło się i nabrało połysku po upieczeniu. Zapiekane parówki będą dobrze smakowały solo lub z miksem sałat polanym sosem winegret. Przyrządź to danie przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakuje. Cenimy sobie Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu poniżej.