Zapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEO
łatwe
1282 osoby zapisały
Składniki
6 sztuk
12 plastrów
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Parówki przekrój na pół, a następnie każdą z połówek zawiń w boczek i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Krok 2
Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w 2-3 cm kawałki i przesmaż wraz z czosnkiem na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory z puszki oraz Bulion warzywny Knorr– całość duś na małym ogniu 5 minut. Dopraw do smaku, jeśli uważasz to za konieczne.

Krok 3
Parówki wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz ok. 10 minut – do momentu, gdy boczek się zapiecze.

Krok 4
Gotowy pomidorowy sos przelej do żaroodpornego naczynia, następnie ułóż na nim zapieczone parówki i udekoruj listkami pietruszki. Podawaj natychmiast.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane parówki w sosie pomidorowym - VIDEO
Parówki kojarzą Ci się z niezbyt wyszukanym śniadaniem na szybko? Niepotrzebnie! Odpowiednio przygotowane mogą stanowić samodzielne pyszne danie. Sprawdź nasz przepis na parówki z piekarnika i przekonaj się, jak fantastycznie smakują!
Dla kogo?
Dla fanów parówek, którzy chcieliby spróbować je w niecodziennej odmianie. Parówki w sosie pomidorowym na pewno przypadną Ci do gustu!
Na jaką okazję?
Na kolację albo przystawkę, gdy przychodzą znajomi. Parówki z piekarnika to danie niezwykle uniwersalne!
Czy wiesz, że?
Wbrew powszechnej opinii, parówki nie muszą być niskiej jakości. W sklepach znajdziesz szeroki wybór parówek o dobrym składzie, gdzie zawartość mięsa stanowi ponad 90 procent. Wybieraj takie i smacznego!
Dla urozmaicenia
Jeśli chcesz urozmaicić danie, udekoruj je listkami świeżej pietruszki.