
Składniki
150 gramów
500 gramów
500 gramów
0.5 szklanki
1 szklanka
1 łyżeczka
1 szklanka
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj na pół twardo, a brukselkę gotuj 5 minut w osolonym wrzątku pod przykryciem.
Krok 2
Fasolkę dołóż do brukselki i gotuj jeszcze 5 minut. Odcedź.
Krok 3
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. Śmietanę wymieszaj z mąką, połową sera, oregano, solą i pieprzem.
Krok 4
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, włóż makaron wymieszany z warzywami i ziarnami słonecznika. Polej sosem śmietanowym, posyp pozostałym serem i oregano.
Krok 5
Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej