Składniki
250 gramów
1 sztuka
2 szklanki
2 pęczki
250 gramów
2 sztuki
10 sztuk
200 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Odcedź, przelej zimną wodą i odsącz. Cebule obierz, pokrój razem z szynką w kostkę. Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Jeden pomidor zostaw do dekoracji.

Krok 2
Cebulę podsmaż na oleju, dodaj szynkę.

Krok 3
Wrzuć pomidory, dodaj Bulion warzywny Knorr i wszystko razem chwilę podduś.

Krok 4
Połowę makaronu i połowę szczypiorku zwiń w kształcie koła w okrągłym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem.

Krok 5
Na makaron wyłóż masę z szynką i cebulą. Przykryj resztą makaronu i szczypiorku.

Krok 6
Kwaśną śmietanę rozmieszaj z jajkami, dodaj utarty ser. Udekoruj pozostawionym pomidorem pokrojonym w ćwiartki. Piecz przez ok. 60 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z makaronu - VIDEO
Podstawę tego smacznego dania stanowi makaron. Użyte w tym przepisie kolanka z powodzeniem zastąpisz innym, lubianym przez Ciebie rodzajem. Sprawdzą się np. świderki, rurki lub muszelki. Ugotuj je al dente, dzięki temu nie zmiękną za bardzo w trakcie zapiekania. Przygotowanie makaronu to jednak nie wszystko. Smak nadają mu bowiem wybrane składniki. Dobrym wyborem będzie pokrojona w kostkę szynka i cebula – ciekawy efekt osiągniesz, jeśli wymieszasz jej dwa rodzaje: białą i czerwoną. Sprawdzi się również czosnek. Wymienione składniki podsmaż przez krótki czas na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Słodyczy dodadzą im pomidory – zamiast świeżych możesz wybrać suszone. W takim przypadku nie smaż ich, tylko dodaj je pod sam koniec przygotowywania składników na zapiekankę. Sprawdzą się również kapary odsączone z zalewy, które charakteryzują się intensywnym smakiem. Dobrze wypieczoną zapiekankę z makaronu podziel na porcje i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Serwuj ją na obiad – koniecznie na gorąco.