Zupa marchewkowa z chorizo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

743 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

717 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

150 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebule i czosnek, a marchewkę pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej margarynę. Dodaj cebulę i czosnek, a następnie smaż w małej ilości tłuszczu przez 5 minut. Dodaj kmin rzymski i pokrojoną marchew. Wszystko gotuj jeszcze przez 5 minut.

Krok 2

Przygotuj bulion: wlej 1 litr wody i dodaj dwie kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie gotuj na małym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie delikatnie podsmaż chorizo na 1 łyżce margaryny aż będzie chrupiące.

Krok 3

Dodaj do garnka sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez 2 minuty. Zmiksuj zupę na krem za pomocą blendera ręcznego. Podawaj z chorizo posypaną skórką otartą z cytryny.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smak tej wspaniałej zupy można zaostrzyć, stosując niewielką ilość chili w płatkach. Aby powiększyć głębię smaku, dodaj zmieloną kolendrę i kurkumę.

2

Opinie o przepisie

  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 21.03.2017

    Pyszna zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Protasiewicz

    Łukasz Protasiewicz, 25.10.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa marchewkowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa marchewkowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa marchewkowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa marchewkowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa marchewkowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa marchewkowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa marchewkowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa chlebowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa marchewkowa z chorizoZupa marchewkowa z chorizo

Łatwa zupa, którą zrobisz w pół godziny i zachwycisz bliskich? Oczywiście zupa marchewkowa z chorizo. Zupy bardzo często goszczą na polskich stołach. I słusznie, gdyż są proste i szybkie w przygotowaniu, a wykonuje się je z zaledwie kilku łatwo dostępnych i tanich składników, które często można znaleźć w każdej kuchni. Ponadto gotową zupę możesz podzielić na porcję, przelać do słoików i po schłodzeniu schować do lodówki. Zupa zachowa swój wspaniały smak nawet przez kilka dni – wystarczy podgrzać odpowiednią ilość, gdy tylko będziesz mieć na to ochotę. Tak samo sytuacja przedstawia się w przypadku upajającej smakiem zupy marchewkowej z chorizo. Danie to ma aksamitną konsystencję kremu, gdyż pod koniec gotowania całość miksuje się blenderem. Wystarczy tylko zwieńczyć potrawę kawałkami chorizo oraz posypać startą skórką z cytryny i gotowe. Smak zupy można zaostrzyć dodając płatki chili, a także zmieloną kolendrę i kurkumę.