Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

heart
460 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

635 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

400 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrojoną w plastry cebulę podsmaż na oleju, aż będzie miękka, po czym dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i smaż, aż mięso zrobi się złociste.

Krok 2

Posiekany szpinak wraz z czosnkiem dodaj do mięsa i smaż przez kolejne 5 minut.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i zagotuj.

Krok 4

Ziemniaki pokrój w kostkę, mięso i pozostałe składniki dodaj do sosu.

Krok 5

Całość przelej do naczynia żaroodpornego. Posyp obficie startym żółtym serem i wstaw do piekarnika. Piecz 1 godzinę, aż ziemniaki będą gotowe i ser złocisty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

4

Opinie o przepisie

  • Sss

    Sss , 22.10.2023

    Czy ziemniaki mam dodać surowe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • golden boi

    golden boi , 10.01.2023

    w jakiej temperaturze piec?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Żaneta Czaja

    Żaneta Czaja , 23.12.2016

    Bon Appetit!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem to świetny sposób na obiad szczególnie wtedy, kiedy brakuje czasu na długie gotowanie. Wystarczy jedynie pokroić w kostkę mięso z kurczaka oraz podsmażyć je na złocisty kolor, a następnie połączyć ze świeżymi liśćmi szpinaku (odpowiedni będzie również mrożony), czosnkiem i sosem carbonara. Sos ma śmietanowo-serowy smak i doskonale pasuje nie tylko do włoskich makaronów, urozmaici także pieczone ziemniaki oraz inne zapiekane potrawy. Wymieszaj go z mlekiem, a następnie dodaj do mięsa i pokrojonych w kostkę surowych ziemniaków, a potem przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia. Przed włożeniem do piekarnika, posyp danie wyrazistym serem, np. cheddarem. Nic już nie musisz robić – tylko czekać, aż ziemniaki zmiękną, a ser się roztopi. Żeby nie przypiekł się zbyt mocno, możesz ewentualnie dodać go dopiero w trakcie pieczenia albo przykryć zapiekankę folią i odkryć kilka minut przed wyjęciem z piekarnika. Ziemniaczaną zapiekankę z kurczakiem serwuj z surówką colesław albo z kapusty pekińskiej. Sprawdź, jak łatwo da się przygotować ten pyszny obiad!