Dania i potrawy ze szpinakiem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Szpinak

255 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzpinakSzpinak

Delikatne liście szpinaku są, o dziwo, warzywem kontrowersyjnym. Wiele osób pamięta z czasów dzieciństwa zieloną papkę, której degustacji próbowano uniknąć za wszelką cenę. Niejeden dorosły do dziś podchodzi do szpinaku z dystansem. Całkiem niesłusznie! Szpinak, wzbogacony aromatycznymi dodatkami, może stać się podstawą wielu naprawdę apetycznych potraw. Czas przekonać się, że nie taki szpinak straszny, jak go malują.

Dla kogo?

Jeśli nie trafia do Was pomysł jedzenia szpinaku na gorąco, powinniście pamiętać, że liście świetnie smakują bez żadnej obróbki. Zamiast po raz setny przygotowywać do obiadu surówkę z marchewki lub zieloną sałatę z winegretem, postawcie na świeży szpinak. Okaże się bazą pysznego i kolorowego lunchu z grillowanym kurczakiem albo indykiem i suszonymi pomidorami. Pomocne w przełamywaniu lodów będą kolorowe koktajle, w których smak szpinaku zostanie przełamany selerem naciowym, jabłkiem, bananem, sokiem pomarańczowym i miodem.

Na jaką okazję?

Ze szpinakiem na ciepło też warto się zmierzyć. Byleby tylko go nie rozgotować! Krótko przysmażany z dodatkiem czosnku i posypany parmezanem w niczym nie będzie przypominać mało zachęcającej brei. By uzyskać przyjemną konsystencję, poleca się dodać śmietanę lub jogurt naturalny. W ten sposób opanujecie szybki w przygotowaniu sos szpinakowy do makaronów, dowolnych kluseczek i mięs. Krok za krokiem, a już niedługo zaczniecie na przyjęciach serwować muszle makaronowe faszerowane szpinakiem lub wykwintne ryby w zielonym otoczeniu.

Czy wiesz, że?

Szpinak zajmuje ważne miejsce nie tylko w kuchni, ale też w popkulturze. Wszystko za sprawą postaci Popeye’a – porywczego marynarza z amerykańskiego serialu, który sięgał po puszki ze szpinakiem, gdy potrzebował dodatkowej energii.

Dla urozmaicenia:

Szpinak na deser? Czemu nie! Sok sprawdzi się w roli naturalnego barwnika do mas i kremów. Spektakularnie wygląda także zielony tort o zachęcającej nazwie „leśny mech”. Na stole zrobi furorę!