Przepisy na Szpinak
255 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej
Szpinak
Delikatne liście szpinaku są, o dziwo, warzywem kontrowersyjnym. Wiele osób pamięta z czasów dzieciństwa zieloną papkę, której degustacji próbowano uniknąć za wszelką cenę. Niejeden dorosły do dziś podchodzi do szpinaku z dystansem. Całkiem niesłusznie! Szpinak, wzbogacony aromatycznymi dodatkami, może stać się podstawą wielu naprawdę apetycznych potraw. Czas przekonać się, że nie taki szpinak straszny, jak go malują.
Dla kogo?
Jeśli nie trafia do Was pomysł jedzenia szpinaku na gorąco, powinniście pamiętać, że liście świetnie smakują bez żadnej obróbki. Zamiast po raz setny przygotowywać do obiadu surówkę z marchewki lub zieloną sałatę z winegretem, postawcie na świeży szpinak. Okaże się bazą pysznego i kolorowego lunchu z grillowanym kurczakiem albo indykiem i suszonymi pomidorami. Pomocne w przełamywaniu lodów będą kolorowe koktajle, w których smak szpinaku zostanie przełamany selerem naciowym, jabłkiem, bananem, sokiem pomarańczowym i miodem.
Na jaką okazję?
Ze szpinakiem na ciepło też warto się zmierzyć. Byleby tylko go nie rozgotować! Krótko przysmażany z dodatkiem czosnku i posypany parmezanem w niczym nie będzie przypominać mało zachęcającej brei. By uzyskać przyjemną konsystencję, poleca się dodać śmietanę lub jogurt naturalny. W ten sposób opanujecie szybki w przygotowaniu sos szpinakowy do makaronów, dowolnych kluseczek i mięs. Krok za krokiem, a już niedługo zaczniecie na przyjęciach serwować muszle makaronowe faszerowane szpinakiem lub wykwintne ryby w zielonym otoczeniu.
Czy wiesz, że?
Szpinak zajmuje ważne miejsce nie tylko w kuchni, ale też w popkulturze. Wszystko za sprawą postaci Popeye’a – porywczego marynarza z amerykańskiego serialu, który sięgał po puszki ze szpinakiem, gdy potrzebował dodatkowej energii.
Dla urozmaicenia:
Szpinak na deser? Czemu nie! Sok sprawdzi się w roli naturalnego barwnika do mas i kremów. Spektakularnie wygląda także zielony tort o zachęcającej nazwie „leśny mech”. Na stole zrobi furorę!