Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

400 gramów

4 sztuki

100 gramów

4 sztuki

50 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w kosteczkę, natkę kolendry drobno posiekaj, ser zetrzyj na tarce, pomidorki przekrój na ćwiartki. Awokado również przekrój na pół, a następnie łyżką wydrąż z nich miąższ. 2 sztuki pokrój w kostkę, resztę przerób na pastę guacamole lub wykorzystaj w inny sposób. Z wydrążonego awokado zachowaj skórki.

Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - Krok 1

Krok 2

Cebulę podsmaż w garnku na oleju, dodaj kaszotto, puszkę pomidorów i 250ml wody. Gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj awokado, kukurydzę, natkę kolendry oraz pomidorki.

Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - Krok 3

Krok 4

Farszem napełnij wydrążone skórki po awokado, do każdej wbij jajko, oprósz je serem, wstaw na 10 minut do nagrzanego do temperatury 190*C piekarnika. Upieczone awokado podawaj z łyżką sosu czosnkowego.

Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast kukurydzy do farszu możesz dać np. czerwoną fasolę.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiemAwokado zapiekane z kaszotto i jajkiem

Apetyt Polaków na awokado rośnie z roku na rok. Jeśli szukasz przepisu na ciekawą przekąskę z tym owocem w roli głównej, to jesteś w dobrym miejscu i czasie. Łap przepis na awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem. Palce lizać!

Dla kogo?

Uwielbiasz awokado? Dobrze trafiłeś! Ten przepis wydobywa z niego wszystko, co najlepsze!

Na jaką okazję?

Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem sprawdzi się znakomicie w formie przystawki. Zaskocz swoich gości!

Czy wiesz, że?

Aby dowiedzieć się, czy awokado jest dojrzałe, należy ścisnąć je w dłoni. Najlepiej, aby w konsystencji przypominało schłodzone masło, wtedy można mieć pewność, że jest zdatne do spożycia.

Dla urozmaicenia:

Zamiast kukurydzy do farszu możesz dać np. czerwoną fasolę.