Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

29 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

50 mililitrów

4 sztuki

4 sztuki

1 opakowanie

1 pęczek

100 gramów

100 mililitrów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w kosteczkę, natkę kolendry drobno posiekaj, ser zetrzyj na tarce, pomidorki przekrój na ćwiartki. Awokado również przekrój na pół, a następnie łyżką wydrąż z nich miąższ. 2 sztuki pokrój w kostkę, resztę przerób na pastę guacamole lub wykorzystaj w inny sposób. Z wydrążonego awokado zachowaj skórki.

Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - Krok 1

Krok 2

Cebulę podsmaż w garnku na oleju, dodaj kaszotto, puszkę pomidorów i 250ml wody. Gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj awokado, kukurydzę, natkę kolendry oraz pomidorki.

Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - Krok 3

Krok 4

Farszem napełnij wydrążone skórki po awokado, do każdej wbij jajko, oprósz je serem, wstaw na 10 minut do nagrzanego do temperatury 190*C piekarnika. Upieczone awokado podawaj z łyżką sosu czosnkowego.

Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast kukurydzy do farszu możesz dać np. czerwoną fasolę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiemAwokado zapiekane z kaszotto i jajkiem

Apetyt Polaków na awokado rośnie z roku na rok. Jeśli szukasz przepisu na ciekawą przekąskę z tym owocem w roli głównej, to jesteś w dobrym miejscu i czasie. Łap przepis na awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem. Palce lizać!

Dla kogo?

Uwielbiasz awokado? Dobrze trafiłeś! Ten przepis wydobywa z niego wszystko, co najlepsze!

Na jaką okazję?

Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem sprawdzi się znakomicie w formie przystawki. Zaskocz swoich gości!

Czy wiesz, że?

Aby dowiedzieć się, czy awokado jest dojrzałe, należy ścisnąć je w dłoni. Najlepiej, aby w konsystencji przypominało schłodzone masło, wtedy można mieć pewność, że jest zdatne do spożycia.

Dla urozmaicenia:

Zamiast kukurydzy do farszu możesz dać np. czerwoną fasolę.