Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

31 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

50 mililitrów

4 sztuki

4 sztuki

1 opakowanie

1 pęczek

100 gramów

100 mililitrów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w kosteczkę, natkę kolendry drobno posiekaj, ser zetrzyj na tarce, pomidorki przekrój na ćwiartki. Awokado również przekrój na pół, a następnie łyżką wydrąż z nich miąższ. 2 sztuki pokrój w kostkę, resztę przerób na pastę guacamole lub wykorzystaj w inny sposób. Z wydrążonego awokado zachowaj skórki.

Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - Krok 1

Krok 2

Cebulę podsmaż w garnku na oleju, dodaj kaszotto, puszkę pomidorów i 250ml wody. Gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj awokado, kukurydzę, natkę kolendry oraz pomidorki.

Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - Krok 3

Krok 4

Farszem napełnij wydrążone skórki po awokado, do każdej wbij jajko, oprósz je serem, wstaw na 10 minut do nagrzanego do temperatury 190*C piekarnika. Upieczone awokado podawaj z łyżką sosu czosnkowego.

Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast kukurydzy do farszu możesz dać np. czerwoną fasolę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiemAwokado zapiekane z kaszotto i jajkiem

Apetyt Polaków na awokado rośnie z roku na rok. Jeśli szukasz przepisu na ciekawą przekąskę z tym owocem w roli głównej, to jesteś w dobrym miejscu i czasie. Łap przepis na awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem. Palce lizać!

Dla kogo?

Uwielbiasz awokado? Dobrze trafiłeś! Ten przepis wydobywa z niego wszystko, co najlepsze!

Na jaką okazję?

Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem sprawdzi się znakomicie w formie przystawki. Zaskocz swoich gości!

Czy wiesz, że?

Aby dowiedzieć się, czy awokado jest dojrzałe, należy ścisnąć je w dłoni. Najlepiej, aby w konsystencji przypominało schłodzone masło, wtedy można mieć pewność, że jest zdatne do spożycia.

Dla urozmaicenia:

Zamiast kukurydzy do farszu możesz dać np. czerwoną fasolę.