Barszcz czerwony z uszkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

546 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

200 gramów

200 mililitrów

500 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój buraki, ugotuj razem z z marchewką, pietruszką, selerem.

Barszcz czerwony z uszkami - Krok 1

Krok 2

Uszka: Przygotuj ciasto jak na pierogi, ale bardziej miękkie. Pokrój w kwadraty. Nakładaj na nie farsz ze zmielonych, gotowanych grzybów okraszonych cebulką smażoną na Ramie. Przygotowane uszka wrzucaj na wrzątek.

Barszcz czerwony z uszkami - Krok 2

Krok 3

Po ugotowaniu odcedź, dodaj pół litra soku z kiszonych buraków (kisić tydzień wcześniej) oraz rozpuszczony w szklance wrzącej wody bulion Knorr. Dopraw do smaku. Odstaw nie przykrywając.

Barszcz czerwony z uszkami - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • AGNIESZKA SZELIGA

    AGNIESZKA SZELIGA

    Tak, ja bym nic nie zmieniała przepis jest taki jak ja gotuję, jak większość przepisów które czytałam,A dużo gotuję uwielbiam gotować ostatnio robię chleby na zakwasie oraz kiełbasy biała, jałowcowa... jutro będę robiła pierogi z kapustą i grzybami. zapraszam- polecam stronę przepisy.pl bo tu jest jak u mamy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony z uszkamiBarszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony to prawdziwy polski klasyk. Sprawdza się na wiele okazji i przygotowywany jest na różne sposoby. To niezwykle uniwersalna zupa, ponieważ jej smak łatwo jest urozmaicić. Tę z proponowanego przepisu przyrządza się na bazie bulionu grzybowego i wywaru ze świeżych buraków, a także marchewki, pietruszki i selera. Smak barszczu podkreślą też odpowiednie przyprawy. Postaw na klasyczne połączenie liścia laurowego, ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Jak podawać gotową zupę? W święta Bożego Narodzenia sprawdzi się oczywiście serwowanie jej z uszkami (najlepiej z farszem ze zmielonych gotowanych grzybów) lub z minikrokietami drożdżowymi z kapuściano-grzybowym farszem. Jako dodatek sprawdzi się również świeże pieczywo, na przykład kromki chleba razowego na żytnim zakwasie. Koniecznie zapoznaj się z tym przepisem, przygotuj aromatyczną potrawę i podziel się swoją opinią w komentarzu. Barszcz czerwony z uszkami sprawdzi się nie tylko podczas wigilijnej kolacji – serwuj go, kiedy tylko chcesz.