
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
null
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte mięso pokrój na kawałki, zalej zimną wodą, dodaj łyżeczkę soli i łyżeczkę białego ziarnistego pieprzu i gotuj pod przykryciem przez 2 godziny. W między czasie zbierz szumowinę.
Krok 2
Wywar odcedź i dorzuć obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, por i kapustę i gotować aż warzywa zmiękną po czym warzywa wyciągnij.
Krok 3
Miąższ pomidorów podsmaż na maśle i razem z ugotowana marchewką przetrzyj przez sito, dodaj do wywaru.
Krok 4
Dodaj trybulę, połowę rozmarynu, a po 15 minutach sól, pieprz do smaku i resztę rozmarynu. Zupę zagęść mąką ziemniaczaną.
Krok 5
Zupę podawaj z gotowanym mięsem i grzankami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej