Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO
łatwe
2346 osób zapisało
Składniki
1 opakowanie
4 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
300 mililitrów
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry. Nie płucz pokrojonych już ziemniaków. Pomidory pokrój w plastry, cebulę pokrój w półplastry, czosnek rozetrzyj na miazgę. Pokrój bazylię w cienkie paseczki.
Krok 2
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, całość zalej Naturalnie Smaczne Knorr wymieszanym z mlekiem. Ziemniaki gotuj 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodaj bazylię, dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Ziemniaki układaj w naczyniu żaroodpornym, przekładając plastrami pomidorów. Naczynie zakryj folią aluminiową.
Krok 4
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° C na 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię, dopiecz ziemniaki jeszcze 10 minut, tak aby zrobiły się rumiane na powierzchni.

Dobra rada:
Do zapiekanki możesz dodać inne warzywa, np. cukinię, możesz też posypać ją dowolnym żółtym serem (upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną).
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO
Casserole to rodzaj zapiekanki, która swoją nazwę przejęła od francuskiego określenia żaroodpornego naczynia. Podaje się ją zazwyczaj z mięsem z kurczaka, jednak z łatwością można przyrządzić ją także jako danie wegetariańskie. Doskonale smakuje np. połączenie ziemniaków, pomidorów oraz bazylii.
Dla kogo?
Ziemniaczane casserole z pomidorami przypadnie do gustu wszystkim fanom warzyw. W naszym przepisie możesz dodawać je według swoich preferencji. Do casserole sprawdzą się między innymi: cukinie, bakłażany, papryki oraz dynie. To tylko niektóre z możliwości. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest także zapiekany jarmuż.
Na jaką okazję?
Obiad z rodziną, impreza ze znajomymi, randka z drugą połówką – serwuj casserole wegetariańskie, gdy tylko najdzie Cię ochota. To pyszne danie podbije podniebienia najbardziej wymagających smakoszy!
Czy wiesz, że?
Na początek pokrój warzywa w plastry – nie płucz ziemniaków, by nie traciły skrobi (użyj twardych gatunków, które zawierają jej niewiele). Dzięki temu łatwo pokroić je na kawałki, nie rozpadają się też podczas obróbki. Są to odmiany takie jak np. denar albo regina, dzięki którym zapiekanka casserole wyjdzie doskonale.
Dla urozmaicenia:
Ziemniaczane casserole jest prostą potrawą. Ziemniaki podsmaż przez chwilę z sosem, kiedy piekarnik będzie się nagrzewał. Następnie przełóż warzywa do naczynia i upiecz. Podawaj z bukietem sałat albo z surówką z białej kapusty. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.