Casserole z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

404 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

382 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

394 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

4 łyżki

400 gramów

200 gramów

100 gramów

40 gramów

40 gramów

400 mililitrów

100 gramów

0.25 łyżeczki

1.5 łyżki

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. Ramę rozpuść na dużej patelni. Dodaj mąkę i podgrzewaj 2 minuty. Powoli dodawaj mleko i mieszaj. Dodaj 75 g startego sera i wciąż podgrzewaj – 10 minut, do momentu, gdy sos zacznie gęstnieć. Dopraw pieprzem.

Krok 2

Następnie do sosu dodaj majonez Hellmann’s oraz ugotowany już makaron, wymieszaj. Dodaj również tuńczyka, kukurydzę, groszek i posiekaną natkę.

Krok 3

Przygotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, wierzch posyp tartą bułką oraz pozostałym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i zapiekaj przez 20-30 minut, do momentu gdy zapiekanka uzyska złoty kolor.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

14

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 08.06.2018

    Ej ,fajniusio to wyglada..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo , 06.07.2016

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Szylak

    Zbigniew Szylak , 06.07.2016

    Udało się pychotka polecam ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2016

    Polecamy i życzymy smacznego! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kubasiewicz

    Marek Kubasiewicz , 04.07.2016

    Odchudzam się.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dziobkowska

    Krystyna Dziobkowska , 04.07.2016

    może zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Piwnik

    Grażyna Piwnik , 04.07.2016

    ED...spróbuję coś z tym zrobić, myślę że będzie smakowało i nie tylko mnie????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Kiełtyka

    Ania Kiełtyka , 04.07.2016

    w poprzednim tygodniu byla. dajcie cos innego zeby sie nie powtarzac :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Igielski

    Zdzisław Igielski , 04.07.2016

    skad wiesz ze jestem glodny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewka W. WU

    Ewka W. WU , 29.06.2016

    Dla mnie bomba a moi chłopcy blee...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bobbe

    Anna Bobbe , 28.06.2016

    dodałam pieprz cytrynowy i kolędre by zaostrzyć smak wyszła pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szulc

    Maria Szulc , 28.06.2016

    Tylko nie z rybą z morza, proszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Kujawa

    Zdzisław Kujawa , 28.06.2016

    Dziadek robi lepsze przysmaki !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Azja

    Joanna Azja , 28.06.2016

    bardzo, wyszlo wysmienicie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Casserole z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Casserole z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Casserole z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Casserole z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Casserole z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Casserole z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Casserole z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej