Ciasto buraczkowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

15

294 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

353 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

601 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto buraczkowe

Składniki

ciasto:

3 sztuki

250 gramów

250 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

lukier:

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraczki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Następnie zmiksuj i osącz na sicie. Odmierz 400 g pulpy i wymieszaj z kwaskiem cytrynowym. Sok zachowaj.

Ciasto buraczkowe - Krok 1

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i imbirem. Kasię rozpuść w rondelku.

Ciasto buraczkowe - Krok 2

Krok 3

Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka.

Ciasto buraczkowe - Krok 3

Krok 4

Do masy jajecznej dodaj najpierw mąkę z dodatkami i rozpuszczoną Kasię, a następnie masę buraczaną. Wymieszaj.

Ciasto buraczkowe - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 40 minut w 180 st.C.

Ciasto buraczkowe - Krok 5

Krok 6

Szklankę cukru pudru utrzyj z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Powstałym lukrem polej ciasto. Pozostały cukier puder utrzyj z odrobiną soku z buraków. Udekoruj nim wierzch ciasta.

Ciasto buraczkowe - Krok 6
13

Opinie o przepisie

  • Ania Baraniak

    Ania Baraniak

    Zrobię !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wa

    Beata Wa

    Ania Baraniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Rucińska

    Aleksandra Rucińska

    Fiufiuuu stanowczo mówię nie! Buraki bardzo lubię niestety w postaci ciasta nie dla mnie. Z ciast warzywnych marchewkowe jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta  Woźniak

    Elżbieta Woźniak

    Ja z pewnością spróbuję!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Gałat

    Andrzej Gałat

    Ja osobiście mam takie podejście, że do ciast jedynie owoce. Na samą myśl o warzywie w torcie lub cieście mam odruch wymioty, więc pyta: jak takie coś smakuje? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Donata Trybel

    Donata Trybel

    ja tak jak pani Renata aksamitowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Aksamitowska

    Renata Aksamitowska

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Czajczynski

    Andrzej Czajczynski

    super w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Pietrzak

    Alicja Pietrzak

    bardzo smaczne. Pozdrawiam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pinchof Kitchen

    Pinchof Kitchen

    Super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Idziak Klichowicz

    Sylwia Idziak Klichowicz

    Dyniowe też jest pyszne :-) Lepsze od marchewkowego ! ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Virgo

    Julita Virgo

    marchewkowe uwielbiam ale buraczkowe?... jadł ktoś, dobre?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Harwes Marlena Przemysław

    Harwes Marlena Przemysław

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto buraczkoweCiasto buraczkowe

Ciasto buraczkowe to świetna alternatywa dla pierników i tart marchewkowych. Również charakteryzuje się ciemną barwą, ale zdecydowanie różni się w smaku. Możesz upiec je w dowolnej formie. Efektownie będzie się prezentowało jako niewielki chlebek przygotowany w keksówce lub okrągły torcik z tortownicy. Do jego przyrządzenia potrzebujesz, oczywiście, buraków, które należy ugotować do miękkości i odsączyć z nadmiaru soku. Dzięki temu z łatwością połączysz je później z mąką, jajkami i kostką do pieczenia. Smak ciasta dobrze podkreśli szczypta imbiru lub cynamonu, a także pokruszona laska wanilii. Aby zrównoważyć nadmiernie słodki posmak, sięgnij po kwasek lub olejek cytrynowy. Do dekoracji wykorzystaj słodką polewę cukrową. Część z niej możesz połączyć z sokiem z buraków, przygotowując w ten sposób dwukolorową kompozycję. Ciasto buraczkowe podawaj na zimno, pokrojone w kromki lub większe, prostokątne kawałki. Dobrym dodatkiem będą domowe dżemy – spróbuj np. wersji z dżemem wiśniowym. Sprawdź nasz przepis na smaczne ciasto.