Ziemniaczane ciasto bolońskie – pieczone: przepis | Przepisy.pl pixel

Ziemniaczane ciasto bolońskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

500 gramów

400 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem a następnie wyłóż pergaminem. Środek wypełnij fasolą i wstaw formę do nagrzanego do 220 °C piekarnika na 15 minut.

Krok 2

Mięso smaż na rozgrzanej oliwie do momentu odparowania wody. Następnie dodaj pomidory, 100 ml wody oraz żeby sos był idealnie doprawiony oraz odpowiednio gęsty – Fix Knorr. Całość zagotuj.

Krok 3

Zmniejsz ogień, boloński sos gotuj 10 minut. Gotowy, gęsty sos wyłóż do formy na zapieczony spód.

Krok 4

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, następnie dodaj mleko, jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.

Krok 5

Ziemniaczaną masę wyłóż na ziołowy sos boloński. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C i piecz przez 25 minut. Gotowe ciasto podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaczane ciasto możesz zaostrzyć w smaku dodając do bolońskiego sosu posiekaną papryczkę chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Musaka z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczane ciasto bolońskieZiemniaczane ciasto bolońskie

Przedstawiamy pomysł na placek, który dużo bardziej pasuje do pory obiadowej niż deseru lub podwieczorku. Ciasto francuskie z sosem bolognese i warstwą ziemniaków to pyszne połączenie różnych tradycji kulinarnych. Z jednej strony mamy kuchnię słonecznej Italii, z drugiej swojskie kartofle, a to wszystko na spodzie z ciasta francuskiego. Pomieszanie z poplątaniem? W żadnym razie! Efekt takiego zestawienia jest spójny i nieziemsko pyszny.

Dla kogo?

Ciasto ziemniaczane z piekarnika to propozycja idealna dla osób, które szukają nowych pomysłów na podanie mięsa mielonego. Przepisy na spaghetti bolognese i lasagne znasz już na pamięć? Dzięki tej recepturze na nowo rozbudzisz swoją kulinarną ciekawość.

Na jaką okazję?

Jesienią i zimą masz ochotę na sycące i rozgrzewające dania? Wybierz ciasto ziemniaczane – przepis, który skutecznie poprawi humor podczas słoty i zawieruchy za oknem. Po takim obiedzie żaden z domowników nie będzie mógł narzekać na burczący z głodu brzuch.

Czy wiesz, że?

Do wykonania przepisu na ciasto ziemniaczane bolońskie możesz wykorzystać ziemniaki ugotowane do wcześniejszego posiłku. Podejrzewamy, że niejednokrotnie zdarzyło ci się przyrządzić ich za dużo, a potem ciężko było znaleźć koncept na ich wykorzystanie. Niech w twojej kuchni nic się nie zmarnuje.

Dla urozmaicenia:

Do przyprawienia ciasta ziemniaczanego bolońskiego możesz użyć świeżego czosnku. Dodaj go na etapie podsmażania mięsa, a stanie się ono jeszcze bardziej kuszące. Tak samo spożytkuj czerwoną cebulę. Nadzienie wzbogacisz także cukinią, która będzie ciekawym akcentem.