Ciasto buraczkowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

15

296 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

353 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

601 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto buraczkowe

Składniki

ciasto:

3 sztuki

80 gramów

250 gramów

250 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

lukier:

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraczki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Następnie zmiksuj i osącz na sicie. Odmierz 400 g pulpy i wymieszaj z kwaskiem cytrynowym. Sok zachowaj.

Ciasto buraczkowe - Krok 1

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i imbirem. Kasię rozpuść w rondelku.

Ciasto buraczkowe - Krok 2

Krok 3

Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka.

Ciasto buraczkowe - Krok 3

Krok 4

Do masy jajecznej dodaj najpierw mąkę z dodatkami i rozpuszczoną Kasię, a następnie masę buraczaną. Wymieszaj.

Ciasto buraczkowe - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 40 minut w 180 st.C.

Ciasto buraczkowe - Krok 5

Krok 6

Szklankę cukru pudru utrzyj z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Powstałym lukrem polej ciasto. Pozostały cukier puder utrzyj z odrobiną soku z buraków. Udekoruj nim wierzch ciasta.

Ciasto buraczkowe - Krok 6
13

Opinie o przepisie

  • Ania Baraniak

    Ania Baraniak , 05.10.2016

    Zrobię !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wa

    Beata Wa , 05.10.2016

    Ania Baraniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Rucińska

    Aleksandra Rucińska , 04.03.2016

    Fiufiuuu stanowczo mówię nie! Buraki bardzo lubię niestety w postaci ciasta nie dla mnie. Z ciast warzywnych marchewkowe jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta  Woźniak

    Elżbieta Woźniak , 20.02.2016

    Ja z pewnością spróbuję!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Gałat

    Andrzej Gałat , 20.02.2016

    Ja osobiście mam takie podejście, że do ciast jedynie owoce. Na samą myśl o warzywie w torcie lub cieście mam odruch wymioty, więc pyta: jak takie coś smakuje? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Donata Trybel

    Donata Trybel , 19.02.2016

    ja tak jak pani Renata aksamitowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Aksamitowska

    Renata Aksamitowska , 15.02.2016

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Czajczynski

    Andrzej Czajczynski , 23.01.2016

    super w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Pietrzak

    Alicja Pietrzak , 23.01.2016

    bardzo smaczne. Pozdrawiam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pinchof Kitchen

    Pinchof Kitchen , 28.11.2015

    Super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Idziak Klichowicz

    Sylwia Idziak Klichowicz , 22.11.2015

    Dyniowe też jest pyszne :-) Lepsze od marchewkowego ! ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Virgo

    Julita Virgo , 22.11.2015

    marchewkowe uwielbiam ale buraczkowe?... jadł ktoś, dobre?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Harwes Marlena Przemysław

    Harwes Marlena Przemysław , 18.11.2015

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto buraczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto buraczkoweCiasto buraczkowe

Ciasto buraczkowe to świetna alternatywa dla pierników i tart marchewkowych. Również charakteryzuje się ciemną barwą, ale zdecydowanie różni się w smaku. Możesz upiec je w dowolnej formie. Efektownie będzie się prezentowało jako niewielki chlebek przygotowany w keksówce lub okrągły torcik z tortownicy. Do jego przyrządzenia potrzebujesz, oczywiście, buraków, które należy ugotować do miękkości i odsączyć z nadmiaru soku. Dzięki temu z łatwością połączysz je później z mąką, jajkami i kostką do pieczenia. Smak ciasta dobrze podkreśli szczypta imbiru lub cynamonu, a także pokruszona laska wanilii. Aby zrównoważyć nadmiernie słodki posmak, sięgnij po kwasek lub olejek cytrynowy. Do dekoracji wykorzystaj słodką polewę cukrową. Część z niej możesz połączyć z sokiem z buraków, przygotowując w ten sposób dwukolorową kompozycję. Ciasto buraczkowe podawaj na zimno, pokrojone w kromki lub większe, prostokątne kawałki. Dobrym dodatkiem będą domowe dżemy – spróbuj np. wersji z dżemem wiśniowym. Sprawdź nasz przepis na smaczne ciasto.