Czeska pokusa z nugatem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

418 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

0.5 kilograma

20 dekagramów

15 dekagramów

1 łyżka

2 łyżki

krem:

20 dekagramów

15 dekagramów

12 dekagramów

2 łyżki

poncz:

0.5 szklanki

0.5 litra

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto połączyć, zagnieść i podzielić na 3 równe części.

Krok 2

Przygotować karmel, rozpuścić Kasię, dodać miód i orzechy, podsmażyć razem na patelni.

Krok 3

Z 2 porcji ciasta upiec dwa gołe placki, blaszka standardowa, trzeci zaś pieczemy polany karmelem.

Krok 4

Wszystkie placki przed przełożeniem należy nasączyć ponczem - ciasto będzie miękkie i nie będzie się kruszyć.

Krok 5

Po nasączeniu przekładamy masą budyniową. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jest dobrze nasiąknięty i pyszny.

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czeska pokusa z nugatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czeska pokusa z nugatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czeska pokusa z nugatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czeska pokusa z nugatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czeska pokusa z nugatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czeska pokusa z nugatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czeska pokusa z nugatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej