Duszona wieprzowina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona wieprzowina

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
198 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte mięso pokrój w kostkę, oprósz lekko mąką i obsmaż w garnku na rumiany kolor.

Duszona wieprzowina - Krok 1

Krok 2

Do garnka wlej szklankę wody i Sos w słoiku Śmietanowo - Paprykowy Knorr. Całość zagotuj.

Duszona wieprzowina - Krok 2

Krok 3

Na pozostałym oleju obsmaż drobno pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojone pieczarki i razem smaż do zrumienienia pieczarek.

Duszona wieprzowina - Krok 3

Krok 4

Do rondelka z mięsem dodaj usmażone pieczarki z cebulą, dodaj liście laurowe i drobno pokrojoną marchew. Gotuj do miękkości mięsa ok. 1 godziny.

Duszona wieprzowina - Krok 4

Krok 5

Gdy mięso będzie już miękkie, dodaj pokrojone w słupki ogórki i dopraw majerankiem.

Duszona wieprzowina - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Orłowska

    Elzbieta Orłowska , 09.04.2021

    Podoba mi się przepis , więc go wkrótce wypróbuję .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona wieprzowinaDuszona wieprzowina

Umyte mięso pokrój w kostkę, oprósz lekko mąką i obsmaż w garnku na rumiany kolor.