Duszone cykorie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odetnij dolne części i przekrój cykorie na pół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Gotuj cykorie przez 10 minut w wodzie. Następnie dobrze odcedź.

Krok 2

Na dużej patelni z dobrze dopasowaną pokrywką rozpuść na średnim ogniu 2 łyżki margaryny. Ułóż z cykorie i skrop sokiem z cytryny. Dodaj 250 ml wody, tymianek i żeby danie było pełne smaku Bulionetkę warzywną Knorr.

Krok 3

Całość duś pod przykryciem przez około 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby złagodzić gorzki smak cykorii, przed rozpoczęciem duszenia można do nich dodać 1 łyżeczkę cukru lub miodu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone cykorieDuszone cykorie

Duszone cykorie będą fantastycznym dodatkiem do ziemniaków albo dań mięsnych, mogą też być przepyszną przekąską w ciągu dnia. Cykoria to przysmak belgijski – na tamtejszych stołach rządzi w sezonie jesienno-zimowym. Nic dziwnego, gdyż jej charakterystyczny smak jest urzekający, a przygotowanie – banalnie proste. Aby przyrządzić duszone cykorie, najpierw opłucz główki, wykrój gorzkie głąby i przekrój każdą sztukę na pół. Następnie cykorie wrzuć do wrzątku. Podczas gotowania możesz dodać do wody łyżeczkę cukru, pozwoli to złagodzić gorzkawy smak cykorii. Po odcedzeniu ułóż połówki główek na dużej patelni z rozpuszczoną wcześniej margaryną. Cykorie skrop sokiem z cytryny, dodaj wodę, przypraw tymiankiem oraz Esencję do duszonych warzyw Knorr. Ostatni etap to duszenie potrawy pod przykryciem. Po 30 minutach twoje danie będzie gotowe do podania. Smacznego!