Zapiekane cykorie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane cykorie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
45 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

8 plastrów

200 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorie przekrój wzdłuż na pół, każdą połówkę zawiń w szynkę.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na patelni, obsmaż cykorie na złoty kolor a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego.

Krok 3

Stwórz kremowy, serowy sos mieszając Fix Knorr w misce ze śmietaną oraz wodą i wlej do naczynia z cykoriami.

Krok 4

W osobnej miseczce wymieszaj starty ser oraz tartą bułkę i posyp wierzch zapiekanki. Naczynie wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i zapiekaj 10 minut. Podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Cykorię możesz zastąpić innym warzywem, np. świeżymi szparagami, jeśli jest na nie sezon.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane cykorieZapiekane cykorie

Cykorie przekrój wzdłuż na pół, każdą połówkę zawiń w szynkę.