
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
100 gramów
4 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
15 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
5 łyżek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj, osusz, natrzyj z wierzchu olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190*C na około 45 minut tak, aby były miękkie w środku. Po tym czasie odstaw je na bok do wystygnięcia.

Krok 2
Ziemniaki natnij nożem z wierzchu, wydrąż miąższ ze środka, nie uszkadzając skórki. Miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Skórkę odłóż na bok.

Krok 3
Pierś z kurczaka pokrój w kosteczkę, wymieszaj z olejem i przyprawą. Kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni. Odstaw na bok do wystygnięcia. Kukurydzę z puszki odcedź, odstaw na bok.

Krok 4
Z dymki odkrój szczypior i drobno go pokrój. Cebulkę dymkę, paprykę i ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj natkę kolendry, pomidorki przekrój na pół.

Krok 5
W dużej misce wymieszaj ketchup z majonezem oryginalnym, dobry majonez będzie idealnym spoiwem który połączy wszystkie składniki sałatki, nadając im odpowiedniego smaku.

Krok 6
Do tak przygotowanego dresingu dodaj wcześniej przygotowane składniki, dokładnie je pomieszaj ze sobą. Gotową sałatkę na powrót umieść w skorupce ziemniaka.


Dobra rada:
Aby sałatka nabrała nieco ostrzejszego smaku możesz ją doprawić szczypta ostrej papryki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane ziemniaki
Wiele jest warzyw, które dobrze nadają się do faszerowania. Jednymi z bardziej popularnych są ziemniaki. Dzięki mocno zwartemu miąższowy dobrze się je nadziewa, pasuje do nich wiele różnych dodatków, a gotowe ziemniaki mają mnóstwo zastosowań. Decydując się na ich wersję pieczoną, wybierz odmiany sałatkowe, takie jak lordy, vinety lub denary. Najmniej się kruszą, więc łatwo będzie wydrążyć z nich środek. Upiecz je w skórkach. Żeby skrócić czas pieczenia, możesz je wcześniej podgotować, by lekko zmiękły. Gotowe odstaw, by nieco przestygły. W tym czasie przygotuj do nich nadzienie z kurczaka, różnych warzyw oraz sosu z majonezu i ketchupu. Składniki dowolnie zmieniaj – na przykład zamiast kurczaka użyj szynki. Następnie natnij ziemniaki wzdłuż i wydrąż większość miąższu – połącz go z pozostałymi składnikami i nadziej ziemniaki. Podawaj je jako przekąskę albo dodatek do sałatek. Dobrym pomysłem będzie podgrzanie ich tuż przed podaniem – posyp je wtedy niewielką ilością startego żółtego sera i udekoruj pietruszką. Upiecz je i spróbuj!



































