Faszerowane ziemniaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane ziemniaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
1442 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

801 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1332 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

15 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

5 łyżek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, osusz, natrzyj z wierzchu olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190*C na około 45 minut tak, aby były miękkie w środku. Po tym czasie odstaw je na bok do wystygnięcia.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki natnij nożem z wierzchu, wydrąż miąższ ze środka, nie uszkadzając skórki. Miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Skórkę odłóż na bok.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 2

Krok 3

Pierś z kurczaka pokrój w kosteczkę, wymieszaj z olejem i przyprawą. Kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni. Odstaw na bok do wystygnięcia. Kukurydzę z puszki odcedź, odstaw na bok.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 3

Krok 4

Z dymki odkrój szczypior i drobno go pokrój. Cebulkę dymkę, paprykę i ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj natkę kolendry, pomidorki przekrój na pół.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 4

Krok 5

W dużej misce wymieszaj ketchup z majonezem oryginalnym, dobry majonez będzie idealnym spoiwem który połączy wszystkie składniki sałatki, nadając im odpowiedniego smaku.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 5

Krok 6

Do tak przygotowanego dresingu dodaj wcześniej przygotowane składniki, dokładnie je pomieszaj ze sobą. Gotową sałatkę na powrót umieść w skorupce ziemniaka.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby sałatka nabrała nieco ostrzejszego smaku możesz ją doprawić szczypta ostrej papryki.

2

Opinie o przepisie

  • Hanna  Borkowska

    Hanna Borkowska , 22.06.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • małgorzata koniarczyk

    małgorzata koniarczyk , 11.10.2016

    super przepis i nieraz będę wracała do niego.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane ziemniaki Faszerowane ziemniaki

Wiele jest warzyw, które dobrze nadają się do faszerowania. Jednymi z bardziej popularnych są ziemniaki. Dzięki mocno zwartemu miąższowy dobrze się je nadziewa, pasuje do nich wiele różnych dodatków, a gotowe ziemniaki mają mnóstwo zastosowań. Decydując się na ich wersję pieczoną, wybierz odmiany sałatkowe, takie jak lordy, vinety lub denary. Najmniej się kruszą, więc łatwo będzie wydrążyć z nich środek. Upiecz je w skórkach. Żeby skrócić czas pieczenia, możesz je wcześniej podgotować, by lekko zmiękły. Gotowe odstaw, by nieco przestygły. W tym czasie przygotuj do nich nadzienie z kurczaka, różnych warzyw oraz sosu z majonezu i ketchupu. Składniki dowolnie zmieniaj – na przykład zamiast kurczaka użyj szynki. Następnie natnij ziemniaki wzdłuż i wydrąż większość miąższu – połącz go z pozostałymi składnikami i nadziej ziemniaki. Podawaj je jako przekąskę albo dodatek do sałatek. Dobrym pomysłem będzie podgrzanie ich tuż przed podaniem – posyp je wtedy niewielką ilością startego żółtego sera i udekoruj pietruszką. Upiecz je i spróbuj!