Gulasz z karkówki z cukinią - wieprzowy: przepis | Przepisy.pl pixel

50 przepisów - 10 dni

Gulasz myśliwski z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

150 mililitrów

50 mililitrów

1 litr

1 sztuka

3 ziarna

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Następnie wyjmij cedzakową łyżką.

Krok 2

W tym samym garnku przesmaż pokrojony w kostkę boczek, cebulę oraz grzyby. Dodaj mięso.

Krok 3

Całość oprósz mąką. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i wymieszaj. Zalej czerwonym winem i zagotuj.

Krok 4

Zawartość opakowań Knorr wymieszaj z 1 litrem zimnej wody i wlej do garnka z mięsem. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Krok 5

Cukinię pokrój w mniejsze kawałki, przesmaż na rozgrzanej oliwie i dopraw do smaku. Gotowy gulasz podawaj z kawałkami cukinii oraz ziemniaczanym purée, kaszą lub kopytkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz myśliwski z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz myśliwski z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz myśliwski z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz myśliwski z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz myśliwski z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz myśliwski z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz myśliwski z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz myśliwski z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Gulasz z królika
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz myśliwski z cukiniąGulasz myśliwski z cukinią

Mięso wieprzowe świetnie sprawdza się zaserwowane z różnymi dodatkami: grzybami, suszonymi owocami czy papryką. Podane w formie gulaszu myśliwskiego, z cukinią i grzybami, nabierze wyśmienitego smaku. Przygotuj go np. na ciepłą kolację, wykorzystując karkówkę wieprzową – najpierw pokrój w kostkę mięso i podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, a kiedy się zarumieni, wyjmij je. W tym samym garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek, cebulę i grzyby (świeże lub mrożone), a następnie z powrotem dodaj mięso. Wszystko delikatnie oprósz mąką, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i wymieszaj. Dolej nieco czerwonego wina i zagotuj. Gdy karkówka będzie się gotowała, przyrządź sos myśliwski i dolej do mięsa. Tak przygotowany gulasz gotuj na małym ogniu, aż wieprzowina całkowicie zmięknie. W tym czasie pokrój na małe kawałki cukinię, podsmaż ją i dopraw ulubionymi przyprawami. Podawaj z ziemniakami lub kaszą. Koniecznie sprawdź nasz przepis na gulasz myśliwski z cukinią i podziel się swoją opinią.