Gulasz z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

308 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

10 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

4 ziarna

4 ziarna

1 łyżka

300 gramów

100 gramów

1 opakowanie

80 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obierz, przekrój na pół i obsmaż w garnku na złoty kolor, a następnie przełóż na talerz.

Gulasz z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Przyprawę do mięsa wieprzowego Knorr wymieszaj w szerokiej misce z dwiema łyżkami mąki pszennej.

Gulasz z pomidorami - Krok 2

Krok 3

Mięso umyj, oczyść z błon, osusz, pokrój w 2 cm grubości kostkę i oprósz w mące z Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada mięsu wyrazistego smaku.

Gulasz z pomidorami - Krok 3

Krok 4

Mięso obsmaż w garnku po cebuli na złoty kolor na pozostałym tłuszczu. Następni zalej szklanką wody.

Gulasz z pomidorami - Krok 4

Krok 5

Dodaj pomidory z puszki, Bulionetkę wołową Knorr, pokrojone suszone pomidory, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Duś pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Dodaj wtedy na powrót cebulkę, suszone pomidory pokrojone drobno i całe pomidory koktajlowe oraz łyżkę ziół prowansalskich. Całość gotuj jeszcze przez około 10 minut.

Gulasz z pomidorami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gulaszu możesz dodać jedną papryczkę chilli - zdecydowanie zaostrzy ona smak potrawy.

1

Opinie o przepisie

  • Teresa Gilowska

    Teresa Gilowska, 12.01.2016

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz wołowy
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z pomidoramiGulasz z pomidorami

Gulasz z pomidorami to doskonała propozycja na główne danie. Przygotowany ze świeżych i dobrej jakości składników może być przechowywany w lodówce nawet przez kilka dni. Nie traci na smaku nawet podgrzewany wielokrotnie. Do jego ugotowania potrzebujesz przede wszystkim mięsa wołowego. Wypróbuj na przykład karczek lub łopatkę. Jeśli chcesz urozmaicić swoje danie, eksperymentuj również z dodatkiem wieprzowiny. Mięso obtoczone we własnej kompozycji przypraw, podsmaż na patelni wraz z cebulą. Czerwona papryka oraz ziele angielskie dodadzą daniu pikanterii, a zioła prowansalskie wydobędą charakterystyczny aromat. Wszystko wymieszaj z pokrojonymi w kostkę pomidorami. Skorzystaj z warzyw świeżych lub peklowanych. Ewentualnie zastąp je suszonymi. Pamiętaj jednak o tym, że będzie miało to znaczący wpływ na smak Twojej potrawy. Całość z dodatkiem koncentratu pomidorowego i liściem laurowym duś na małym ogniu pod przykryciem. Kontroluj miękkość mięsa. Danie podawaj z chrupiącym pieczywem, udekorowane liśćmi ziół. Co sądzisz o naszym przepisie? Podziel się opinią.