Gulasz z dyni - wegetariański: z dynią hokkaido | Przepisy.pl pixel

Gulasz z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
127 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

490 osób wydrukowało

Pobierz pdf

656 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

200 mililitrów

200 mililitrów

3 łyżki

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę około 2x2 cm. Pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj natkę kolendry, imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, dodaj czerwone curry, starty imbir, mleko kokosowe, pomidory pelati i Knorr Naturalnie smaczne - Gulasz. Wszytko razem dokładnie wymieszaj, zagotuj, dodaj dynię. Gulasz gotuj na wolnym ogniu, około 15 minut pod przykryciem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gulasz podawaj z limonką i posiekaną natką kolendry.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.09.2023

    Świetny przepis jesienny, a co najważniejsze bardzo szybki w przygotowaniu. Muszę zrobić z curry bo robiłam podobny ale bez tej pasty. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z dyniGulasz z dyni

Gorący, aromatyczny i delikatnie pikantny gulasz z dyni to smaczna propozycja z repertuaru kuchni wegetariańskiej, która sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Dzięki dodatkowi mleka kokosowego, curry oraz imbiru potrawa przywodzi na myśl orientalne smaki. Możesz ją podawać jako samodzielne wegetariańskie danie, ale dobrze będą z nią współgrały także dodatki w postaci kaszy jaglanej, ryżu czy też makaronu ryżowego albo razowego. Całość posyp posiekaną kolendrą, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Do dekoracji wykorzystaj kwaśną śmietanę, robiąc z niej niewielkiego kleksa na wierzchu gulaszu. Jeśli masz ochotę na ciepły lunch w pracy, zapakuj danie do szczelnego pojemnika i odgrzej w przerwie. Jedz z chrupiącą bagietką lub ciemną pełnoziarnistą bułką. Co ważne, odgrzewanie nie zaszkodzi gulaszowi, nabierze on jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Pamiętaj jednak, by nie powtarzać tej czynności zbyt wiele razy, aby warzywa się nie rozgotowały. Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak przyrządzić dynię w egzotycznej odsłonie!