Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
87 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
85 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

pieczone warzywa:

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 opakowania

80 mililitrów

placuszki dosa:

100 gramów

100 gramów

0.5 opakowania

10 łyżek

humus:

450 gramów

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania placuszków dosa. Kaszę gryczaną oraz soczewicę połącz z 300ml ciepłej wody i odstaw na 40 minut.

Krok 2

W tym czasie przygotuj pieczone warzywa. Wszystkie warzywa pokrój w większą kostkę o boku ok 2cm, połóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i piecz w 200 stopniach aż zrobią się lekko rumiane.

Krok 3

Kaszotto Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu i połowę dodaj do pieczonych warzyw. Wymieszaj i odstaw na bok.

Krok 4

Odcedź kaszę, dodaj pozostałą część Kaszotto Knorr i całość zmiksuj na pastę. Cytrynę wyciśnij na sok.

Krok 5

Na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju smaż cienkie placuszki aż nabiorą złotego koloru.

Krok 6

Bób ugotuj, następnie obierz i wraz z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, przyprawą Knorr oraz pastą sezamową zmiksuj na gładką pastę – humus. Placuszki podawaj z pieczonymi warzywami i humusem na boku. Danie udekoruj listkami świeżej kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusemIndyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem

Placuszki dosa to w Indiach sprawdzony patent na… śniadanie. W naszej kulinarnej szerokości geograficznej okażą się doskonałym przepisem na obiad i kolację. Zaskocz gości niebanalnym podejściem do przekąsek.

Dla kogo?

Do tej pory nie miałeś do czynienia z indyjskimi potrawami, ponieważ obawiałeś się ich pikanterii? Dosa z dodatkami są stworzone dla ciebie! Przygotowując danie, możesz dowolnie kontrolować jego ostrość.

Na jaką okazję?

Całość wygląda bardzo efektownie, więc to idealny pretekst, by zorganizować imprezę w indyjskim stylu. Na bardziej kameralną kolację też będzie, jak znalazł.

Czy wiesz, że?

Humus zazwyczaj kojarzony jest z ciecierzycą, lecz z bobu można przyrządzić równie smaczny wariant. Roślina znana była już w czasach starożytnych. W mitologii greckiej pojawił się nawet bożek Kyamites – patron bobu, trzymający pieczę nad plonami.

Dla urozmaicenia:

Warzywa oraz humus można podawać również jako farsz owinięty cienkimi placuszkami.