Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal
105 przepisów - 21 dni
Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem
łatwe
137 osób zapisało

Składniki
pieczone warzywa:
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 opakowania
80 mililitrów
placuszki dosa:
100 gramów
100 gramów
0.5 opakowania
10 łyżek
humus:
450 gramów
1 sztuka
2 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania placuszków dosa. Kaszę gryczaną oraz soczewicę połącz z 300ml ciepłej wody i odstaw na 40 minut.
Krok 2
W tym czasie przygotuj pieczone warzywa. Wszystkie warzywa pokrój w większą kostkę o boku ok 2cm, połóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i piecz w 200 stopniach aż zrobią się lekko rumiane.
Krok 3
Kaszotto Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu i połowę dodaj do pieczonych warzyw. Wymieszaj i odstaw na bok.
Krok 4
Odcedź kaszę, dodaj pozostałą część Kaszotto Knorr i całość zmiksuj na pastę. Cytrynę wyciśnij na sok.
Krok 5
Na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju smaż cienkie placuszki aż nabiorą złotego koloru.
Krok 6
Bób ugotuj, następnie obierz i wraz z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, przyprawą Knorr oraz pastą sezamową zmiksuj na gładką pastę – humus. Placuszki podawaj z pieczonymi warzywami i humusem na boku. Danie udekoruj listkami świeżej kolendry.

Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Pomidorowe Kaszotto z cukinią i papryką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem
Placuszki dosa to w Indiach sprawdzony patent na… śniadanie. W naszej kulinarnej szerokości geograficznej okażą się doskonałym przepisem na obiad i kolację. Zaskocz gości niebanalnym podejściem do przekąsek.
Dla kogo?
Do tej pory nie miałeś do czynienia z indyjskimi potrawami, ponieważ obawiałeś się ich pikanterii? Dosa z dodatkami są stworzone dla ciebie! Przygotowując danie, możesz dowolnie kontrolować jego ostrość.
Na jaką okazję?
Całość wygląda bardzo efektownie, więc to idealny pretekst, by zorganizować imprezę w indyjskim stylu. Na bardziej kameralną kolację też będzie, jak znalazł.
Czy wiesz, że?
Humus zazwyczaj kojarzony jest z ciecierzycą, lecz z bobu można przyrządzić równie smaczny wariant. Roślina znana była już w czasach starożytnych. W mitologii greckiej pojawił się nawet bożek Kyamites – patron bobu, trzymający pieczę nad plonami.
Dla urozmaicenia:
Warzywa oraz humus można podawać również jako farsz owinięty cienkimi placuszkami.







































