Jajka flamenco przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka flamenco

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
1162 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

467 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1068 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

2 plastry

150 gramów

20 mililitrów

0.25 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć wraz kiełbasą chorizo na rozgrzaną oliwę i zrumień.

Jajka flamenco - Krok 1

Krok 2

Wrzuć kukurydzę, fasolkę i pocięte w mniejsze kawałki szparagi. Duś chwilę na małym ogniu.

Jajka flamenco - Krok 2

Krok 3

Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj kostkę Knorr. Duś na małym ogniu 15 minut.

Jajka flamenco - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotowuj kokilki do zapiekania: smaruj je oliwą i napełniaj przygotowaną masą pomidorową.

Jajka flamenco - Krok 4

Krok 5

Do każdej kokilki wbij po 1 jajku, ale nie mieszaj zawartości.

Jajka flamenco - Krok 5

Krok 6

Białko przykryj szynką, aby żółtko było odsłonięte, posyp ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.

Jajka flamenco - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Binczak

    Ewelina Binczak , 12.05.2020

    Wspaniały smak, polecam pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka flamenco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka flamenco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka flamenco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka flamenco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka flamenco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka flamenco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka flamenco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka flamenco - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka flamencoJajka flamenco

Jajka flamenco sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i eleganckie przyjęcie. Wszystko dzięki efektownemu sposobowi podania – serwuje się je bowiem w porcelanowych kokilkach. Zanim jednak zaczniesz zapiekać jajka, przygotuj inne niezbędne do tej przystawki składniki. Cebulę posiekaj wraz z czosnkiem na drobną kostkę. Następnie podsmaż je z hiszpańską kiełbasą chorizo na patelni. Kiedy wszystkie składniki się zarumienią, dodaj do nich warzywa. Świetnym wyborem będą pocięte na kawałki szparagi, ziarna kukurydzy czy czerwona fasola. Możesz również użyć czerwonej papryki. Całość duś wraz z przecierem pomidorowym i esencją do duszonych warzyw na małym ogniu przez sugerowany w przepisie czas. Tak przygotowaną masę umieść w kokilkach posmarowanych oliwą z oliwek. Do każdej z nich wbij jajko. Pamiętaj o tym, aby go nie mieszać. Na białku umieść plastry szynki i całość posyp – wedle preferencji – ostrą lub łagodną papryką. Jajka flamenco zapiekaj do momentu ścięcia się białek i podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Sprawdź nasz prosty przepis.