Kanapka z warzywami i oliwkami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

4

66 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
8 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

10 sztuk

1 garść

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na posmarowane Florą ProActiv o smaku masła pieczywo nałóż umytą i osuszoną rukolę.

Kanapka z warzywami i oliwkami - Krok 1

Krok 2

Na kanapkach ułóż połówki pomidorków i pokrojone w krążki oliwki.

Kanapka z warzywami i oliwkami - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, witaminy C, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z warzywami i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z warzywami i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z warzywami i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z warzywami i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z warzywami i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z warzywami i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z warzywami i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z warzywami i oliwkamiKanapka z warzywami i oliwkami

Pełnoziarnisty chleb żytni, oliwki, rukolą i pomidory oraz zdrowe tłuszcze roślinne – to przepis na śniadanie wyśmienite. Przygotuj je w formie kanapki z warzywami i oliwkami – zdrowo, ekspresowo, w trosce o linię i swój cholesterol.

Dla kogo?

Kanapka z dodatkiem warzyw to sprawdzony sposób na szybkie, smaczne śniadanie dla osób chcących obniżyć podwyższony cholesterol.

Na zdrowie!

Według zaleceń żywieniowych należy dbać o obecność tłuszczów roślinnych w diecie, przy jednoczesnym ograniczaniu źródeł tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Włączenie dodatkowo steroli roślinnych do jadłospisu pozwala skutecznie obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Podwyższony cholesterol jest czynnikiem ryzyka chorób serca, na który możemy pozytywnie wpłynąć dobrze zbilansowaną dietą.

Czy wiesz, że?

Powinniśmy zwracać uwagę na jakość spożywanych tłuszczów, wybierając te pochodzenia roślinnego. Są one bowiem źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Co więcej, w znacznym stopniu przyczyniają się utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu. Tłuszcze roślinne możemy znaleźć w rozmaitych gatunkach orzechów, ziarnach, awokado, tłustych rybach, olejach roślinnych, zwłaszcza w lnianym i rzepakowym, oraz dobrych jakościowo miękkich margarynach.