Kanapka z warzywami i oliwkami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

4

58 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
8 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

10 sztuk

1 garść

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na posmarowane Florą ProActiv o smaku masła pieczywo nałóż umytą i osuszoną rukolę.

Kanapka z warzywami i oliwkami - Krok 1

Krok 2

Na kanapkach ułóż połówki pomidorków i pokrojone w krążki oliwki.

Kanapka z warzywami i oliwkami - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, witaminy C, folianów.

0

Opinie o przepisie

Flora ProActiv o smaku masła

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Flora ProActiv o smaku masła

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z warzywami i oliwkamiKanapka z warzywami i oliwkami

Pełnoziarnisty chleb żytni, oliwki, rukolą i pomidory oraz zdrowe tłuszcze roślinne – to przepis na śniadanie wyśmienite. Przygotuj je w formie kanapki z warzywami i oliwkami – zdrowo, ekspresowo, w trosce o linię i swój cholesterol.

Dla kogo?

Kanapka z dodatkiem warzyw to sprawdzony sposób na szybkie, smaczne śniadanie dla osób chcących obniżyć podwyższony cholesterol.

Na zdrowie!

Według zaleceń żywieniowych należy dbać o obecność tłuszczów roślinnych w diecie, przy jednoczesnym ograniczaniu źródeł tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Włączenie dodatkowo steroli roślinnych do jadłospisu pozwala skutecznie obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Podwyższony cholesterol jest czynnikiem ryzyka chorób serca, na który możemy pozytywnie wpłynąć dobrze zbilansowaną dietą.

Czy wiesz, że?

Powinniśmy zwracać uwagę na jakość spożywanych tłuszczów, wybierając te pochodzenia roślinnego. Są one bowiem źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Co więcej, w znacznym stopniu przyczyniają się utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu. Tłuszcze roślinne możemy znaleźć w rozmaitych gatunkach orzechów, ziarnach, awokado, tłustych rybach, olejach roślinnych, zwłaszcza w lnianym i rzepakowym, oraz dobrych jakościowo miękkich margarynach.