Kanapki z pastą twarogowo-śledziową

Autor: dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

ratingratingratingratingrating

6

84 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 łyżeczki

100 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

2 łyżki

0.25 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzia umyj i wymocz w wodzie przez godzinę, osusz i drobno posiekaj. Cebulkę obierz i drobno pokrój.

Kanapki z pastą twarogowo-śledziową - Krok 1

Krok 2

Ser biały rozgnieć widelcem, po czym połącz z cebulką i posiekanym śledziem. Dodaj jogurt naturalny i dokładnie wszystko wymieszaj.

Kanapki z pastą twarogowo-śledziową - Krok 2

Krok 3

Pastę nałóż na pieczywo uprzednio posmarowane Florą i udekoruj listkami natki pietruszki.

Kanapki z pastą twarogowo-śledziową - Krok 3

Krok 4

Paprykę i selera naciowego umyj, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz pozostałą posiekaną część natki pietruszki i delikatnie wymieszaj.

Kanapki z pastą twarogowo-śledziową - Krok 4
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

Dobra rada:

Posiłek jest bogatym źródłem: fosforu, cynku, miedzi, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, tiaminy, witaminy A, witaminy E, witaminy C, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, witaminy B12 i witaminy D.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki z pastą twarogowo-śledziową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki z pastą twarogowo-śledziową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki z pastą twarogowo-śledziową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki z pastą twarogowo-śledziową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki z pastą twarogowo-śledziową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki z pastą twarogowo-śledziową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki z pastą twarogowo-śledziową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z pastą twarogowo-śledziowąKanapki z pastą twarogowo-śledziową

Śniadanie na piątkę z plusem? Oto propozycja - kanapki z pastą twarogowo-śledziową. To połączenie zaskoczy Cię niecodzienną kompozycją smaków. Uzupełnij posiłek o sałatkę ze świeżych warzyw - papryki i selera, które dostarczą Ci ważnych dla organizmu witamin i składników mineralnych.

Dla kogo? I dla małych, i dla tych większych. Pożywne, a zarazem zdrowe kanapki z pastą twarogowo-śledziową zaspokoją poranny głód każdego smakosza.

Na zdrowie! Tak odpowiednio zbilansowane śniadanie dostarczy Ci wielu cennych składników odżywczych. Będzie bogatym źródłem witaminy C (jedna porcja to 68,4 mg czyli 87,4% RWS), która zalecana jest w celu zachowania dobrego zdrowia i wspomożenia funkcjonowania układu odpornościowego. Ponadto zaspokoi aż 51,6 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A ważną dla prawidłowego widzenia.

Czy wiesz, że? Stare holenderskie przysłowie mówi: „Kiedy śledź w domu – lekarz niepotrzebny”. I jest w tym ziarnko prawdy, bowiem śledzie są źródłem cennego białka oraz zdrowych tłuszczów. Zawierają kwasy omega-3 i omega-6, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować i musimy je dostarczyć wraz z pożywieniem.