Karp w soli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

34 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

100 gramów

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 kilogramy

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w piórka, koper włoski i selera rozdrobnij, posiekaj czosnek. Cytrynę i pomarańcza otrzyj ze skórki, owoce pokrój w plastry.

Karp w soli - Krok 1

Krok 2

Karpia oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem. W misce wymieszaj Ramę ze skórką z cytrusów, czosnkiem i Delikatem warzywnym. Tak przygotowaną marynatą natrzyj rybę z wierzchu i w środku.

Karp w soli - Krok 2

Krok 3

Do środka ryby włóż po gałązce ziół, koper włoski, selera, plastry owoców. Rybę połóż w misce na części pokrojonej cebuli i przykryj resztą. Całość zafoliuj, odstaw na 12 godzin do lodówki. Zamarynowanie w ten sposób karpia sprawi, że nie będzie go czuć mułem. Po tym czasie oczyść rybę z wierzchu, pozbywając się cebuli.

Karp w soli - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. Wymieszaj sól z białkiem jaj, dodaj nieco wody, tak aby sól dała się formować.

Karp w soli - Krok 4

Krok 5

Na blachę do pieczenia wysyp centymetrową warstwę soli, robiąc w niej delikatne wgłębienie. Ułóż w niej całego karpia łącznie z głową i ogonem, następnie przysyp resztą soli - dociskając sól do ryby uformuj nadając jej kształt karpia. Całość wstaw do piekarnika na około 40 minut.

Karp w soli - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty ryby możesz dać łyżkę ostrej papryki.

Tagi:
1

Opinie o przepisie

  • Slawomir Lepietuszko

    Slawomir Lepietuszko

    super..polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w soliKarp w soli

Szukasz inspiracji na niebanalne podanie karpia? Dobrym sposobem może okazać się umieszczenie go w skorupce przygotowanej z dobrze ubitych białek jaj kurzych i gruboziarnistej soli morskiej, które w duecie stworzą plastyczną masę. Okryj nią karpia, w którego wnętrzu powinny pojawić się zioła, takie jak: tymianek, bazylia, oregano czy natka pietruszki. Nafaszeruj go ponadto plastrami owoców i kawałkiem selera naciowego. Tak upieczony karp będzie świetnie prezentował się na wigilijnym stole. Podawaj go w stylu rustykalnym, na drewnianej desce. Już na stole rozłup białkowo-solną skorupkę za pomocą tłuczka do mięsa, dzięki czemu gotowe danie będzie prezentowało się wyjątkowo efektownie. Dobrym dodatkiem do tak przygotowanej ryby będzie dowolny rodzaj pieczywa, np. razowe na miodzie. Podawaj ją z sałatkami na bazie miksu sałat lub z warzywami ugotowanymi na parze. Koniecznie sprawdź naszą propozycję na przyrządzenie i podanie karpia. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym przepisie. Życzymy smacznego.