Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

10

160 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

355 osób wydrukowało

Pobierz pdf

354 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

12 plastrów

16 sztuk

1 sztuka

12 łyżek

2 łyżeczki

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajko ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.

Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - Krok 1

Krok 2

Wszystkie warzywa dokładnie umyj, odsącz z nadmiaru wody. Szpinak porwij na mniejsze kawałki, paprykę pokrój w cienkie paski, pomidorki podziel na ćwiartki, cebulę pokrój w kostkę.

Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki sałatki (oprócz jajka) połącz ze sobą, sałatkę połącz z przygotowanym według instrukcji na opakowaniu sosem sałatkowym Knorr Naturalnie Smaczne Koperkowo-ziołowym i skrop oliwą z oliwek.

Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - Krok 3

Krok 4

Pieczywo posmaruj Florą Original.

Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - Krok 4

Krok 5

Ćwiartki jajka połóż na wierzchu sałatki. Sałatkę podawaj z pieczywem.

Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: żelaza, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, potasu, magnezu, fosforu, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywoKolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo

Sałatka ze szpinakiem i jajkiem to kolorowa propozycja na szybką fit kolację. Wiele osób w trakcie diety odchudzającej rezygnuje z tego posiłku, ale warto pamiętać, że zdrowa i pożywna kolacja jest ważnym posiłkiem w codziennym menu. To danie dostarcza 229 kcal, jest więc dobrą propozycją dla osób chcących kontrolować kaloryczność diety. Od czego zacząć przygotowania? Za pomocą sosu sałatkowego i oliwy połącz świeży szpinak (pozbawiony twardych końcówek), chrupiącą czerwoną paprykę, słodkie pomidorki cherry oraz kukurydzę. Wybierz sos koperkowo-ziołowy, który świetnie podkreśli smak wymienionych warzyw. Do sałatki dodaj też czerwoną cebulę o łagodnym, słodkawym smaku, która jednocześnie nada sałatce chrupkości, oraz ugotowane na twardo jajko. Gotową fit sałatkę podawaj z kromką żytniego chleba razowego, posmarowaną dobrej jakości margaryną. Oliwa z oliwek oraz margaryna sprawiają, że danie jest źródłem witaminy E. Sałatka ze szpinakiem i jajkiem to pożywny, pełen witamin posiłek, który będzie miłym akcentem na zakończenie długiego dnia. Przygotuj ją i przekonaj się, jak wspaniale mogą smakować warzywa – najlepiej podawaj je z niesłodzoną herbatą zieloną albo owocową.