Kurczak pieczony z warzywami i surówka z pora
łatwe
2174 osoby zapisały

Składniki
3 sztuki
1 łyżka
250 gramów
105 gramów
3 sztuki
15 sztuk
1 sztuka
8 sztuk
3 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
surówka:
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 – 200C. Warzywa dokładnie umyj. Ziemniaki pokrój w ćwiartki (obgotuj na półtwardo), pomidorki na połówki, paprykę w niezbyt drobne kawałki, cebulę w ćwiartki, a czosnek drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w paseczki, a oliwki na połówki.

Krok 2
Kurczaka natrzyj przyprawą Knorr i ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Krok 3
Obłóż ją pomidorkami, ziemniakami i papryką. Do formy dodaj cebulę, suszone pomidory, czosnek i oliwki. Całość dodatkowo posyp ziołami prowansalskimi.

Krok 4
Polej oliwą z oliwek i dwoma łyżkami wody i przykryj folią aluminiową. Piecz około 20 minut, pięć minut przed końcem ściągnij folię by zarumienić kurczaka.

Krok 5
Kurczaka podawaj z surówką z pora, marchewki jabłka. Pora przekrój na pół i następnie w cienkie półplasterki. Sparz wrzątkiem, odsącz i pozostaw do wystygnięcia. Marchewkę i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i następnie wymieszaj z porem. Dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak pieczony z warzywami i surówka z pora
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Kurczak to wyjątkowo chude mięso, odpowiednie dla osób chcących zachować fit sylwetkę. Jeśli szukasz przepisu na danie zdrowe, pożywne, smaczne i szybkie w przyrządzeniu, wypróbuj kurczaka pieczonego z warzywami z dodatkiem surówki z pora. Wybierając mięso, szukaj tylko takiego, które będzie miało jasny i różowy kolor. Kiedy piekarnik będzie się nagrzewał, zacznij przygotowywać poszczególne składniki potrawy. Pokrój warzywa, pamiętając o wcześniejszym obgotowaniu ziemniaków. Dodaj do kurczaka ostrej przyprawy. Lekko pikantne mięso bardzo dobrze skomponuje się z łagodnymi warzywami, a całe danie nabierze wyrazistości. Podczas pieczenia mięsa i warzyw, zacznij przygotowywać surówkę. Pora krótko sparz przed krojeniem – dzięki temu będzie łagodniejszy i straci swoją lekką goryczkę. Następnie przelej go mocno zimną wodą, żeby przerwać proces parzenia. Dietetyczne danie podawaj doprawione np. ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano albo posiekaną świeżą natką pietruszki. Spróbuj, jak wspaniale smakuje tak przyrządzone mięso – bez dodawania soli!