Kurczak z farszem z kaszy, mix sałat z pestkami z dyni i pomidorem

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 2158.9 kJ / 516 Kcal | 27 % |
Tłuszcz | 22.9 g | 40 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 4.8 g | 8 % |
Węglowodany | 54.9 g | 43 % |
w tym cukry | 4.6 g | 4 % |
Błonnik | 8 g | - |
Białko | 29.8 g | 23 % |
Sól | 0.2 g | 4 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 546 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. |
- Krok 1Warzywa i kurczaka umyj i osusz. Kaszę ugotuj i wystudź.
- Krok 2Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju z posiekaną natką pietruszki, jajami, rozmarynem, cząbrem i pieprzem. Połącz z ugotowaną kaszą.
- Krok 3Resztę oleju wymieszaj z przyprawami, natrzyj kurczaka i nadziej go farszem, zepnij.
- Krok 4Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180 °C przez ok. 10 minut, a następnie przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze przez ok. 15 min. w temp. 100 °C, polewając co jakiś czas wodą.
- Krok 5Na koniec dodaj Florę Pro Activ.
- Krok 6Podawaj z kawałkami cytryny i sałatką. Sałatkę przygotuj w następujący sposób: Sałatę porwij, pomidory pokrój w ósemki, a pomarańcze obierz i pokrój w cząstki. Wszystko wymieszaj, dodaj żurawinę, posiekany koperek oraz pestki dyni.
Przygotowanie

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, niacyny oraz witamin A, E, B1, B2, B6 i C.