Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1096.2 kJ / 262 Kcal | 13 % |
Tłuszcz | 3.6 g | 5 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 0.7 g | 4 % |
Węglowodany | 54.8 g | 21 % |
w tym cukry | 2.3 g | 3 % |
Błonnik | 11.1 g | - |
Białko | 12.8 g | 26 % |
Sól | 0.3 g | 5 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 399 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. |
- Krok 1Przygotuj warzywa: brokuła i fasolkę szparagową zblanszuj. Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę i paprykę w kostkę, cukinię - w plastry i przekrój je na cztery. Czosnek drobno posiekaj, a cieciorkę odsącz z zalewy.
- Krok 2Warzywa przełóż na patelnię, dodaj groszek zielony, podlej odrobiną wody, przykryj pokrywką i duś do miękkości. Pod koniec dodaj mielone otręby, zioła prowansalskie oraz Florę ProActiv Mocne Kości z witaminą D.
- Krok 3Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Krok 4Gorące warzywa wymieszaj z makaronem.
- Krok 5Danie wyłóż na talerz. Na wierzchu połóż ćwiartki pomidorków koktajlowych.


Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką
Szukasz przepisu na lekkostrawną kolację? Ugotuj makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką. Z tym daniem zbędny cholesterol Ci niestraszny.
Dla kogo?
Oto receptura na znakomitą kolację dla zwolenników kuchni wegetariańskiej. Pomimo braku mięsnych składników potrawa jest sycąca.
Na zdrowie!
Posiłek jest bogaty w witaminy i substancje mineralne. Odnajdziemy w nim w szczególności potas (1022,2 mg, czyli 51,1% RWS) oraz fosfor (304,1 mg, czyli 43,4% RWS). Potas zaliczany jest do jednych z trzech kluczowych składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek pomaga kontrolować ciśnienie krwi ważne dla pracy serca, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego. Z kolei fosfor, wraz z witaminą D, dbają o zdrowie naszych zębów oraz kości.
Czy wiesz, że?
Cieciorka, znana jako groch włoski, to nasiona ciecierzycy pospolitej, rośliny pochodzącej z krajów zachodniej Azji. Przyrządza się z niej rozmaite pasty do smarowania pieczywa oraz mąkę.