Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

128 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

8 łyżek

200 gramów

200 gramów

4 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

200 gramów

60 gramów

180 gramów

2 łyżeczki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa: brokuła i fasolkę szparagową zblanszuj. Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę i paprykę w kostkę, cukinię - w plastry i przekrój je na cztery. Czosnek drobno posiekaj, a cieciorkę odsącz z zalewy.

Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką - Krok 1

Krok 2

Warzywa przełóż na patelnię, dodaj groszek zielony, podlej odrobiną wody, przykryj pokrywką i duś do miękkości. Pod koniec dodaj mielone otręby, zioła prowansalskie oraz Florę ProActiv Mocne Kości z witaminą D.

Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką - Krok 2

Krok 3

Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.

Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką - Krok 3

Krok 4

Gorące warzywa wymieszaj z makaronem.

Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką - Krok 4

Krok 5

Danie wyłóż na talerz. Na wierzchu połóż ćwiartki pomidorków koktajlowych.

Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu, witaminy B1, witaminy C, witaminy A, witaminy B6 (witaminy B6), folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Flora ProActiv Mocne Kości z witaminą D

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Flora ProActiv Mocne Kości z witaminą D

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorkąMakaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką

Szukasz przepisu na lekkostrawną kolację? Ugotuj makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką. Z tym daniem zbędny cholesterol Ci niestraszny.

Dla kogo?

Oto receptura na znakomitą kolację dla zwolenników kuchni wegetariańskiej. Pomimo braku mięsnych składników potrawa jest sycąca.

Na zdrowie!

Posiłek jest bogaty w witaminy i substancje mineralne. Odnajdziemy w nim w szczególności potas (1022,2 mg, czyli 51,1% RWS) oraz fosfor (304,1 mg, czyli 43,4% RWS). Potas zaliczany jest do jednych z trzech kluczowych składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek pomaga kontrolować ciśnienie krwi ważne dla pracy serca, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego. Z kolei fosfor, wraz z witaminą D, dbają o zdrowie naszych zębów oraz kości.

Czy wiesz, że?

Cieciorka, znana jako groch włoski, to nasiona ciecierzycy pospolitej, rośliny pochodzącej z krajów zachodniej Azji. Przyrządza się z niej rozmaite pasty do smarowania pieczywa oraz mąkę.