Makaron z kurczakiem i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
377 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

335 osób wydrukowało

Pobierz pdf

699 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

300 mililitrów

1 łyżka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Groszek odstaw, aby się rozmroził.

Makaron z kurczakiem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso pokrojone w paski.

Makaron z kurczakiem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Czosnek, cebulę i boczniaki posiekaj. Następnie dodaj do mięsa. Smaż jeszcze kilka minut.

Makaron z kurczakiem i grzybami - Krok 3

Krok 4

Kiedy całość się zarumieni, dodaj śmietanę, kostkę bulionu warzywnego Knorr i musztardę.

Makaron z kurczakiem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Dodaj ugotowany makaron, groszek oraz tymianek. Całość duś, aż wszystkie składniki się połączą i sos zgęstnieje.

Makaron z kurczakiem i grzybami - Krok 5
9

Opinie o przepisie

  • Marcin

    Marcin , 17.09.2024

    Pyszne to mało powiedziane:) Boczniaki zastąpiłem pieczarkami. Polecam, danie jest proste w wykonaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wawer

    Elżbieta Wawer , 23.10.2016

    Niestety...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rysiek Mksk

    Rysiek Mksk , 23.10.2016

    w.być "Kurczak z makaronem, zielonym groszkiem w sosie grzybowym" albo podrzućcie po cebuli z dwie pokrojone pieczarki, przynajmniej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Gniazdowska

    Krystyna Gniazdowska , 22.10.2016

    Powinny być w lesie ale tam też ich nie ma

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wawer

    Elżbieta Wawer , 22.10.2016

    A gdzie te grzyby bo w przepisie nie ma o nich słowa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Brzezińska

    Patrycja Brzezińska , 12.10.2016

    a gdzie te grzyby???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 09.10.2016

    Pycha .... ale z pieczarkami i bez Fix Knoorr .... nie używam tej chemii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Jablonska

    Ewelina Jablonska , 07.10.2016

    pychaaaa.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Maria Kopia

    Maja Maria Kopia , 07.10.2016

    Kurczak jak najbardziej, grzyby też ale groszek fujjjjj

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i grzybamiMakaron z kurczakiem i grzybami

Szybki i smaczny obiad? Połącz mięso z piersi kurczaka, zielony groszek i grzybowy sos, a otrzymasz proste danie z makaronem. Wyrazisty smak nadaje potrawie dodatek musztardy oraz tymianku. Najpierw pokrój na cienkie paski filet z piersi kurczaka i podsmaż je na rozgrzanej patelni. Drobno posiekaj cebulę oraz czosnek i dorzuć do mięsa, a gdy wszystkie składniki się zarumienią, zalej je bulionem – najłatwiej przygotować go na bazie kostki rosołowej. Po chwili wlej błyskawiczny sos grzybowy w proszku połączony ze słodką śmietanką oraz musztardę. Dodaj rozmrożony zielony groszek, a także ugotowany wcześniej al dente makaron typu świderki. Jeśli chcesz, aby grzybowy smak był intensywniejszy, wzbogać potrawę kilkoma suszonymi prawdziwkami. Na koniec przypraw danie tymiankiem – świeżym lub suszonym. Całość duś przez chwilę do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a sos zgęstnieje. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, udekorowane gałązką tymianku. Wypróbuj to danie przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią. Smacznego.