Zapiekane cykorie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane cykorie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
45 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

8 plastrów

200 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorie przekrój wzdłuż na pół, każdą połówkę zawiń w szynkę.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na patelni, obsmaż cykorie na złoty kolor a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego.

Krok 3

Stwórz kremowy, serowy sos mieszając Fix Knorr w misce ze śmietaną oraz wodą i wlej do naczynia z cykoriami.

Krok 4

W osobnej miseczce wymieszaj starty ser oraz tartą bułkę i posyp wierzch zapiekanki. Naczynie wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i zapiekaj 10 minut. Podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Cykorię możesz zastąpić innym warzywem, np. świeżymi szparagami, jeśli jest na nie sezon.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane cykorieZapiekane cykorie

Cykorie przekrój wzdłuż na pół, każdą połówkę zawiń w szynkę.