Pierś z kurczaka po szwajcarsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

42

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

983 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 plastry

2 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

2 szczypty

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka przekrój po długości na dwa płaty, lekko rozbij je tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem do smaku.

Krok 2

Gruszki obierz, przetnij na pół i usuń gniazdo nasienne. Połówki gruszki zaczynając od góry ponacinaj plaster przy plastrze, następnie delikatnie uciśnij tak, aby gruszka nacięta w plastry lekko się rozchyliła.

Krok 3

Na patelni delikatnie rozgrzej margarynę Rama, umieść na niej oprószone w mące piersi z kurczaka, zmaż po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie na piersi umieść plastry sera gruyère i gruszki.

Krok 4

Do smażonego kurczaka wlej kieliszek wina i przykryj. Pierś duś około 1 minuty. Po tym czasie dodaj śmietanę i dokładnie ją rozmieszaj. Powstały sos dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz posiekaną natką pietruszki.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast gruszki możesz wykorzystać dowolny owoc z puszki - ananasa lub brzoskwinię.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka po szwajcarsku Pierś z kurczaka po szwajcarsku

Masz 30 minut na przygotowanie obiadu. Co robisz? Opcja pierwsza – przygotowujesz swoje danie popisowe, które serwowałaś już setki razy, a Twoi bliscy znają jego recepturę na pamięć. Opcja druga – zamawiasz pizzę z pobliskiego lokalu. Opcja trzecia – sięgasz po sprawdzony i prosty przepis na pierś z kurczaka po szwajcarsku. Jak to mówią – do trzech razy sztuka! Miej to na uwadze i sięgnij po gotowe rozwiązanie!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które stawiają na prostotę i wygodę w kuchni. Nawet ci najbardziej zabiegani będą zadowoleni z tego przepisu.

Na jaką okazję?

Na szybki obiad. Pierś z kurczaka po szwajcarsku to domowy posiłek, który z powodzeniem zastąpi gotowe, przetworzone danie.

Czy wiesz, że?

Ze względu na kraje sąsiadujące ze Szwajcarią w kuchni tego kraju można dostrzec wyraźne wpływy kuchni francuskiej i włoskiej.

Dla urozmaicenia:

Zamiast gruszki możesz użyć dowolnego owocu – ananasa lub brzoskwini.