Placek czeski

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżeczki

krem:

250 mililitrów

3 łyżki

125 gramów

60 gramów

dodatki:

1 opakowanie

polewa:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem, podzielić na 3 części.

Krok 2

Każdą rozwałkować na blaszkę o wymiarach mniej więcej 20x30 cm i osobno upiec 3 placki w temperaturze 175 st. (na jasnozłoty kolor). Po upieczeniu wystudzić!

Krok 3

Przygotowanie kremu: Kaszę mannę ugotować na mleku i wystudzić.

Krok 4

W tym czasie utrzeć Kasię z cukrem i porcjami dodawać zimną kaszę mannę. Dokładnie utrzeć.

Krok 5

Można dodać kilka kropel aromatu cytrynowego lub soku z cytryny. Placki przełożyć powidłami i kremem, polać polewą i posypać orzechami.

Krok 6

Zawinąć w plastikowy woreczek i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24-36 godz! Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek czeski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek czeski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek czeski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek czeski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek czeski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek czeski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek czeski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek czeskiPlacek czeski

Święta wymagają odpowiednich wypieków, ale ważne, żeby były one również mało skomplikowane w wykonaniu. Placek czeski miodownik przełożony polewą śliwkową i kremem z kaszy manny przygotowuje się łatwo, a w dodatku jest trwały, więc można go upiec nawet kilka dni przed świętami wielkanocnymi. Same plusy!

Dla kogo?

Dla miłośników nieskomplikowanych przepisów świątecznych. Placek czeski będzie ozdobą świątecznego stołu.

Na jaką okazję?

Na Wielkanoc i nie tylko! Placek czeski z masą grysikową jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się zarówno na mnóstwo okazji, jak i bez okazji.

Czy wiesz, że?

Kilka kropel aromatu dodanych do masy wzmocni jej smak. Do tego przepisu polecamy wypróbować zapach cytrynowy albo dodać odrobinę soku z cytryny.

Dla urozmaicenia:

Placek czeski z kaszą manną dobrze smakuje polany polewą czekoladową i posypany drobno posiekanymi orzechami włoskimi.