Placek góralski

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

350

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.75 szklanki

0.75 opakowania

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 kilograma

krem:

0.3 szklanki

0.75 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

0.75 opakowania

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Cukier i Kasię utrzeć dodać miód, jajka, sodę i mąkę. Wszystko dobrze ugnieść. Podzielić ciasto na 4 części.

Krok 2

Rozwałkować każdą część na posypanym mąką spodzie blachy (blacha odwrócona do góry dnem).

Krok 3

Krem: Połowę szklanki mleka rozprowadzić z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować z tego budyń i zostawić do ostygnięcia.

Krok 4

Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodać ostygnięty budyń.

Krok 5

Przekładanie: ciasto, krem, ciasto, dżem, ciasto, krem, ciasto, wierzch posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek góralski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek góralski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek góralski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek góralski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek góralski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek góralski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek góralski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej