Placek niebo

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

227 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

30 dekagramów

20 dekagramów

0.5 szklanki

3 sztuki

1 łyżeczka

masa 1:

75 dekagramów

15 dekagramów

2 łyżeczki

masa 2:

25 dekagramów

1 szklanka

25 dekagramów

15 dekagramów

polewa:

7 łyżeczek

7 łyżeczek

0.25 opakowania

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię posiekać z mąką i cukrem, dodać proszek i żółtka, zagnieść ciasto.

Krok 2

Podzielić na połowę i upiec 2 placki.

Krok 3

Masa I: Jabłka zetrzeć na grubej tarce, dodać cukier i sok z cytryny, rozprażyć. 

Krok 4

Ciepłą masę wyłożyć na jeden placek, drugim przykryć.

Krok 5

Masa II: Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem, ostudzić.

Krok 6

Utrzeć Kasię z cukrem i orzechami.

Krok 7

Posmarować placek i wstawić do lodówki.

Krok 8

Polewa: Cukier i wodę zagotować, dodać Kasię i kakao, zagotować.

Krok 9

Polewą lekko ostudzoną polać wystudzony placek i udekorować orzechami. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Orzechowiec
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej