Polędwiczka zapiekana z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Polędwiczka zapiekana z warzywami

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

15

heart
450 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

360 gramów

4 łyżeczki

200 gramów

1 sztuka

110 gramów

4 sztuki

2 sztuki

200 gramów

240 gramów

600 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Polędwicę wieprzową umyj i osusz, następnie pokrój w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż na nim mięso.

Polędwiczka zapiekana z warzywami - Krok 1

Krok 2

Warzywa umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę, pieczarki pokrój w plasterki. Ziemniaki dokładnie umyj, jeżeli mają cienką skórkę, to zbędne jest ich obieranie. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego.

Polędwiczka zapiekana z warzywami - Krok 2

Krok 3

Knorr Naturalnie Smaczne! Lasagne wymieszaj z niewielką ilością wody i dodaj do warzyw. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25-30 minut.

Polędwiczka zapiekana z warzywami - Krok 3

Krok 4

Po 20 min. pieczenia dodaj mięso do warzyw i piecz razem 5-10 min. Danie podawaj udekorowane listkami świeżej bazylii.

Polędwiczka zapiekana z warzywami - Krok 4
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy A, witaminy C, witaminy E, niacyny, witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B12, folianów.

2

Opinie o przepisie

  • Marta

    Marta , 23.03.2021

    Potrawa bardzo smaczna, zdrowa i pożywna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • natalia pel

    natalia pel , 03.11.2019

    porażka. nie polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka zapiekana z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka zapiekana z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka zapiekana z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka zapiekana z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka zapiekana z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka zapiekana z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka zapiekana z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczka zapiekana z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej