Polędwiczki z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

82 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

327 osób wydrukowało

Pobierz pdf

307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

200 gramów

1 sztuka

4 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki oczyść z błon i przerostów mięsa, pokrój na około 3 cm grubości kawałki. Przygotuj aromatyczną marynatę. Ząbek czosnku rozetrzyj na miazgę, połącz z Ramą, dodaj przyprawę do mięs. W tak przygotowanej marynacie wymieszaj kawałki mięsa.

Polędwiczki z grzybami  - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki delikatnie rozgnieć - dociskając je do deski - formuj okrągłe steki, następnie obsmaż na patelni z obu stron.

Polędwiczki z grzybami  - Krok 2

Krok 3

Grzyby umyj, osusz, pokrój w duże kawałki i obsmaż na patelni. Obsmażone grzyby przełóż do miski, wymieszaj z kilkoma łyżkami śmietany, chlebem pokrojonym w drobną kostkę i jednym żółtkiem. Farsz powinien być dość zwarty.

Polędwiczki z grzybami  - Krok 3

Krok 4

Farsz ułóż na mięsie, oprósz serem. Całość umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut.

Polędwiczki z grzybami  - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie mięso przełóż na bok, zbierz powstałe soki z pieczenia, przelej je na patelnię, dolej pół szklanki wody i dodaj Sos grzybowy Knorr, która idealnie doprawi sos. Całość dokładnie rozmieszaj, zagotuj, gdy sos zgęstnieje dodaj do niego pozostałą część śmietany i posiekany szczypior. Polędwiczki podawaj z sosem.

Polędwiczki z grzybami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Polędwiczki podawaj z kaszą np. jaglaną lub gotowanymi ziemniaczkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki z grzybami Polędwiczki z grzybami

Polędwiczki z grzybami to smaczna i efektownie prezentująca się propozycja na wystawny obiad lub urozmaicenie codziennych posiłków. Mięso o wyrazistym smaku, skontrastowane z kremową konsystencją farszu, z pewnością przykuje uwagę. Zainspiruj się i do polędwiczek przyrządź aromatyczną marynatę na bazie przyprawy do mięs o charakterystycznym paprykowo-pomidorowym smaku. Dodaj do niej drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Z zamarynowanych kawałków mięsa uformuj steki i podsmaż je na patelni – dzięki temu zyskają złocisty kolor i staną się świetną podstawą dla kremowego farszu. Ten przygotujesz z kilku łyżek śmietany, pszennego chleba pokrojonego w kawałki oraz żółtka. Aromatu całości nadadzą grzyby leśne – świeże lub suszone, które opcjonalnie możesz zastąpić pieczarkami. Udekorowane farszem polędwiczki wstaw na chwilę do rozgrzanego do 190° C piekarnika. Podawaj je na ciepło z gotowanymi ziemniakami i jasnym sosem pieczeniowym, najlepiej z dodatkiem świeżego szczypiorku. Sprawdź ten przepis na pyszne polędwiczki z grzybami.