Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym
łatwe
993 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 łyżka
1 sztuka
500 gramów
100 mililitrów
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz. Ugotuj w lekko słonej wodzie i przygotuj purée.

Krok 2
Polędwiczki oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron na złoto.

Krok 3
Na drugiej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj rozmrożone grzyby pokrojone w mniejsze kawałki. Smaż, aż płyn odparuje.

Krok 4
Sos grzybowy Knorr połącz ze śmietaną kremówką i szklanką wody. Wlej na patelnię z grzybami.

Krok 5
Dodaj mięso i duś około 10 minut. Podawaj polędwiczki z purée ziemniaczanym.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym
Soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to szybkie i pyszne danie, którego warto spróbować. Smak mięsa jest zdecydowanie bardziej delikatny od klasycznych schabowych, więc to doskonały pretekst do przekonania się, że wieprzowina może rozpływać się w ustach. Za sprawą przepisu na polędwiczki w sosie grzybowym przyrządzisz wykwintny specjał w zaledwie trzy kwadranse.
Dla kogo?
Wielbiciele mięsnych frykasów za polędwicę wieprzową w sosie grzybowym daliby się pokroić! Nie tylko wybornie smakuje, ale przede wszystkim nie jest trudna w przygotowaniu. Polędwiczki wieprzowe pokrój w grube plastry, przypraw i usmaż na złocisty kolor. Na osobnej patelni duś zeszkloną cebulę i kawałki grzybów.
Na jaką okazję?
Pełne aromatu polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z ziemniaczanym purée doskonale sprawdzą się na obiad. Dużo składników i niewiele pracy – oto niewątpliwie zalety tego dania. Połączenie soczystego mięsa z delikatnymi gniecionymi ziemniakami to zestawienie chętnie serwowane w polskich domach na obiad. W wersji polędwiczek z sosem grzybowym całość nabiera jednak wykwintnego charakteru.
Czy wiesz, że?
Kluczem do wyśmienitego smaku polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-grzybowym jest sos grzybowy Knorr o wyrazistym smaku i aromacie. Sos należy wymieszać ze szklanką wody i śmietaną kremówką, która sprawi, że będzie kremowy i gęsty.
Dla urozmaicenia:
Połącz mięso z polędwiczek wieprzowych z sosem i grzybami. Podawaj do niego kulki ziemniaczanego purée. Masz ochotę na inny dodatek do polędwiczki wieprzowej w sosie grzybowym? Potrawę serwuj z kaszą gryczaną lub włoskimi gnocchi. Smacznego!