Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

430

49 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

12 plastrów

8 łyżeczek

4 łyżeczki

4 łyżeczki

4 sztuki

8 łyżeczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Surowego brokuła sparz we wrzątku, wystudź, podziel na małe różyczki, ogonki pokrój w bardzo drobne paseczki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do brokułu razem z rodzynkami (wcześniej można je namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły).

 Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami - Krok 1

Krok 2

Bekon pokrój w drobną kostkę, następnie przełóż na patelnie i podsmaż. Tłuszcz, który się wytopi odlej, następnie dodaj pestki słonecznika i chwilę podsmaż. Bekon wraz ze słonecznikiem dodaj do brokułu.

 Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z cukrem i octem balsamicznym. Sałatkę brokułową wymieszaj z sosem.

 Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami - Krok 3

Krok 4

Bułeczkę pokrój w poprzek ma małe kromeczki, posmaruj Florą i opiecz w tosterze. Sałatkę podawaj z grzankami.

 Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Sałatka brokułowa z rodzynkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej