Składniki
400 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
200 gramów
50 gramów
50 gramów
2 łyżki
20 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i startym serem.

Krok 2
Brokuły potnij na mniejsze różyczki i sparz je przez 4 minuty w gotującej się, osolonej wodzie. Następnie przelej je zimą wodą, wystudź, dokładnie osusz i połącz z sosem.

Krok 3
Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na patelni. Wytopiony tłuszcz usuń, a mięso odłóż na bok. Na patelni upraż ziarna słonecznika. Skwarki, rodzynki oraz ziarno słonecznika dodaj do brokułów. Całość wymieszaj i przełóż do miski. Sałatkę posyp z wierzchu grzankami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z brokułami - VIDEO
Sałatka z brokułami z wędzonym boczkiem, rodzynkami i żółtym serem będzie nie tylko smacznym dodatkiem do głównego dania, ale w połączeniu z grzankami, świeżym chlebem czy chrupkim pieczywem stanie się pyszną kolacją lub lunchem. Brokuły nazywane „zielonym kalafiorem” świetnie komponują się z dodatkami mięsnymi, jak i różnymi rodzajami sera. Dobrze smakują polane sosami na bazie śmietany, jogurtu lub majonezu. W proponowanym przez nas przepisie biały sos wzbogacony jest dodatkowo serem żółtym. Sałatce wyrazistości dodaje wędzony boczek, a łagodną, przełamującą intensywny smak mięsa i sera słodycz wprowadzają rodzynki. Posypana grzankami i słonecznikiem dobrze prezentuje się ozdobiona kilkoma różyczkami brokułów, pomidorkami koktajlowymi lub natką pietruszki. Można do niej podać też np. włoskie paluszki chlebowe. Jeśli lubisz brokuły pod wieloma postaciami, wypróbuj nasz przepis i podziel się nim z innymi miłośnikami tego warzywa!