
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
100 gramów
0.5 pęczka
1 sztuka
1 opakowanie
4 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Krok 2
Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nim mięso.

Krok 3
Smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Krok 4
Z sałaty lodowej oderwij kilka pierwszych i największych liści. Zrób z nich koszyczki. Pozostałą część pokrój w cienkie paseczki. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Kukurydzę i fasolkę odsącz. Pomidorki cherry pokrój w cząstki, a kolendrę posiekaj.

Krok 5
Przygotuj sos sałatkowy Knorr, łącząc go z wodą i Ketchupem Hellmann's Łagodnym.

Krok 6
Połącz wszystkie pokrojone warzywa z sosem i ułóż je w koszyczkach z sałaty lodowej.

Krok 7
Usmażone piersi z kurczaka wyjmij ostrożnie z torebek. Potnij mięso w paski i połóż na sałatce meksykańskiej. Udekoruj listkami kolendry.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka meksykańska
Sałatka meksykańska to pełna aromatów potrawa, która smakiem przeniesie cię wprost do gorącego Meksyku. Jej sekret tkwi w połączeniu delikatnego kurczaka z chrupiącymi warzywami i smakowitym sosem. Szukasz prostego przepisu? Czas na sałatkę meksykańską! Już dziś zaproś do swojej kuchni ten specjał!
Dla kogo?
Dla miłośników prostych i nieskomplikowanych przepisów! Do dzieła! Zacznij od przygotowania mięsa. Oczyść je, rozbij tłuczkiem, natrzyj przyprawą z czosnkiem i smaż w specjalnej torebce dołączonej do opakowania Fix Knorr. Następnie przygotuj warzywa: sałatę, paprykę, cebulę, kukurydzę, fasolę i pomidorki cherry.
Na jaką okazję?
Sałatka meksykańska z kurczakiem jest uniwersalna – nada się zarówno na obiad, jak i na kolację. Sięgnij po nią, kiedy tylko najdzie Cię ochota!
Czy wiesz, że?
Kuchnia meksykańska powstała z połączenia tradycji przedhiszpańskiej i czasów kolonizacyjnych. W Meksyku można wyróżnić trzy główne nurty kulinarne: centralny, południowy i północny. Każdy z nich charakteryzuje się bogactwem różnorodnych potraw i produktów, z których się je przygotowuje.
Dla urozmaicenia:
Do meksykańskiej sałatki idealnie pasuje paprykowo-ziołowy sos sałatkowy z łagodnym ketchupem. Zaskocz wszystkich, podając potrawę w ciekawy sposób. Przygotuj liście chrupiącej sałaty, połóż na niej warzywa i polej sosem. Na gotowej sałatce delikatnie umieść pokrojonego w paski soczystego kurczaka. Całość posyp świeżą, posiekaną kolendrą. Nada to potrawie dodatkowego koloru i odświeżającego smaku.




































