Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal
105 przepisów - 21 dni
Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami
pełnoziarnistymi
łatwe
1827 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
60 gramów
4 sztuki
400 gramów
1 opakowanie
4 łyżeczki
8 sztuk
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pierś z kurczaka umyj i osusz. Następnie natrzyj ją czosnkiem, oprósz pieprzem i odstaw do lodówki na 15 minut, żeby mięso się zamarynowało. Mięso zgrilluj (bez dodatku tłuszczu) na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym, a po ostudzeniu pokrój w kostkę.

Krok 2
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i odsącz z nadmiaru wody. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, paprykę pokrój w cienkie paski, pomidorki podziel na ćwiartki, ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a oliwki - w cienkie plasterki.

Krok 3
Sos sałatkowy połącz z oliwą z oliwek i odrobiną przegotowanej wody.

Krok 4
Pieczywo pokrój w drobną kostkę i podpiecz na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Krok 5
Wszystkie warzywa połącz ze sobą. Na wierzch sałatki połóż kurczaka, polej ją sosem sałatkowym i posyp mini grzaneczkami.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6 (pirydoksyny), niacyny, folianów, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, tiaminy, ryboflawiny (witamina B2), witaminy B12.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami
Sałatki stanowią idealne rozwiązanie na pyszną kolację. Mix sałat z grillowanym kurczakiem i żytnimi grzaneczkami zapewnią Tobie i Twoim bliskim nie tylko smaczny, ale i pożywny posiłek.
Dla kogo? Danie znakomite dla każdego. Znajdziemy w nim wszystko, czego oczekuje nasz organizm: warzywa z bogactwem witamin i mikroelementów, białko zwierzęce i węglowodany zawarte w pieczywie.
Na zdrowie! Tak skomponowana sałatka to znakomite źródło witamin i składników mineralnych. Posiłek dostarcza szczególnie dużo witaminy B6 (1,1mg, czyli 78,6% RWS), która odpowiada za wiele istotnych funkcji. Do jej zadań należy między innymi „czuwanie” nad prawidłowym działaniem układu nerwowego. Ma także wpływ na regulację aktywności hormonalnej.
Czy wiesz, że? Grzanki z pieczywa żytniego są bardzo dobrą alternatywą dla tych pszennych. Chleb żytni już w dawnych czasach był charakterystyczny dla kuchni naszego kraju, od wieków spotykany w chlebowych piecach, przede wszystkim na wsiach. Kiedyś różnił się jednak od tego, który dziś kupujemy w piekarniach - był twardy, zbity, z grubą skórką, która chroniła go przed wyschnięciem przez ok. 2-3 tygodnie.