
Składniki
2 sztuki
4 sztuki
200 gramów
0.5 pęczka
100 gramów
1 łyżka
3 sztuki
2 sztuki
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść rybę ze skóry i ości, pokrój w centymetrowe kawałki.

Krok 2
Obierz jajka i pokrój w grubszą kostkę.

Krok 3
Pokrój w drobną kostkę ogórki i cebule.

Krok 4
Przygotuj sos, mieszając zawartość opakowania Sosu sałatkowego do mizerii Knorr z majonezem i jogurtem.

Krok 5
Pokrusz twaróg, posiekaj szczypiorek i wrzuć wszystko do oddzielnej miski. Dodaj rybę, jajka, ogórki oraz cebulę. Dodaj przygotowany wcześniej sos.

Krok 6
Sałatkę podawaj udekorowaną ćwiartkami pomidorków oraz posiekanym szczypiorkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z wędzonej ryby
Sałatka z makreli to doskonała propozycja nie tylko dla smakoszy owoców morza. Wędzona ryba, która stanowi jej główny składnik charakteryzuje się miękkim, delikatnym mięsem. Jako warzywny dodatek do niej pokrój w drobne kawałki ogórek kwaszony oraz czerwoną cebulę. W sezonie letnim ewentualnie sięgnij po cebulę dymkę. Do całości dodaj także ugotowane na twardo i pokrojone jajka. Wszystkie składniki wymieszaj na tyle delikatnie, aby ryba się nie rozpadła. Pokrusz do nich biały twaróg – dowolnie: chudy, półtłusty lub tłusty. Sałatkę dopraw, przygotowując np. sos sałatkowy na bazie jogurtu lub majonezu. Wymieszaj go z gotową mieszanką przypraw lub dodaj do niego świeżo posiekany koperek, pieprz i odrobinę soku z cytryny. Potrawę podawaj schłodzoną, udekorowaną połówkami pomidorków koktajlowych, liśćmi ziół (np. koperkiem lub majerankiem) czy oprószoną szczypiorkiem. Będzie świetnie smakować z chrupiącym pieczywem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego!