Sałatka z makreli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z makreli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

448 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

306 osób wydrukowało

Pobierz pdf

324 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

200 gramów

0.5 pęczka

100 gramów

1 łyżka

3 sztuki

2 sztuki

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść makrele ze skóry i ości, pokrój w centymetrowe kawałki.

Sałatka z makreli - Krok 1

Krok 2

Obierz jajka i pokrój w grubszą kostkę.

Sałatka z makreli - Krok 2

Krok 3

Pokrój w drobną kostkę ogórki i cebule.

Sałatka z makreli - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos, mieszając zawartość opakowania Sosu sałatkowego do mizerii Knorr z majonezem i jogurtem.

Sałatka z makreli - Krok 4

Krok 5

Pokrusz twaróg, posiekaj szczypiorek i wrzuć wszystko do oddzielnej miski. Dodaj makrelę, jajka, ogórki oraz cebulę. Dodaj przygotowany wcześniej sos.

Sałatka z makreli - Krok 5

Krok 6

Sałatkę podawaj udekorowaną ćwiartkami pomidorków oraz posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka z makreli - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Paweł Chojnicki

    Paweł Chojnicki , 28.08.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dominika nowak

    dominika nowak , 15.11.2015

    Super!! Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Piskorska

    Ewa Piskorska , 14.03.2015

    czy aby na pewno to makrela ..bo to jest pstrąg

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z makreli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z makreliSałatka z makreli

Sałatka z makreli to doskonała propozycja nie tylko dla smakoszy owoców morza. Wędzona ryba, która stanowi jej główny składnik charakteryzuje się miękkim, delikatnym mięsem. Jako warzywny dodatek do niej pokrój w drobne kawałki ogórek kwaszony oraz czerwoną cebulę. W sezonie letnim ewentualnie sięgnij po cebulę dymkę. Do całości dodaj także ugotowane na twardo i pokrojone jajka. Wszystkie składniki wymieszaj na tyle delikatnie, aby ryba się nie rozpadła. Pokrusz do nich biały twaróg – dowolnie: chudy, półtłusty lub tłusty. Sałatkę dopraw, przygotowując np. sos sałatkowy na bazie jogurtu lub majonezu. Wymieszaj go z gotową mieszanką przypraw lub dodaj do niego świeżo posiekany koperek, pieprz i odrobinę soku z cytryny. Potrawę podawaj schłodzoną, udekorowaną połówkami pomidorków koktajlowych, liśćmi ziół (np. koperkiem lub majerankiem) czy oprószoną szczypiorkiem. Będzie świetnie smakować z chrupiącym pieczywem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego!