Sałatka z wędzonej ryby przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z wędzonej ryby

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
460 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

348 osób wydrukowało

Pobierz pdf

418 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

200 gramów

0.5 pęczka

100 gramów

1 łyżka

3 sztuki

2 sztuki

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść rybę ze skóry i ości, pokrój w centymetrowe kawałki.

Sałatka z wędzonej ryby - Krok 1

Krok 2

Obierz jajka i pokrój w grubszą kostkę.

Sałatka z wędzonej ryby - Krok 2

Krok 3

Pokrój w drobną kostkę ogórki i cebule.

Sałatka z wędzonej ryby - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos, mieszając zawartość opakowania Sosu sałatkowego do mizerii Knorr z majonezem i jogurtem.

Sałatka z wędzonej ryby - Krok 4

Krok 5

Pokrusz twaróg, posiekaj szczypiorek i wrzuć wszystko do oddzielnej miski. Dodaj rybę, jajka, ogórki oraz cebulę. Dodaj przygotowany wcześniej sos.

Sałatka z wędzonej ryby - Krok 5

Krok 6

Sałatkę podawaj udekorowaną ćwiartkami pomidorków oraz posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka z wędzonej ryby - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Krzysztof

    Krzysztof , 26.05.2021

    Na fotce to z pewnością nie jest makrela. Chyba pstrag

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Chojnicki

    Paweł Chojnicki , 28.08.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dominika nowak

    dominika nowak , 15.11.2015

    Super!! Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Piskorska

    Ewa Piskorska , 14.03.2015

    czy aby na pewno to makrela ..bo to jest pstrąg

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z wędzonej ryby - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z wędzonej ryby - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z wędzonej ryby - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z wędzonej ryby - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z wędzonej ryby - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z wędzonej ryby - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z wędzonej ryby - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z wędzonej ryby - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z wędzonej rybySałatka z wędzonej ryby

Sałatka z makreli to doskonała propozycja nie tylko dla smakoszy owoców morza. Wędzona ryba, która stanowi jej główny składnik charakteryzuje się miękkim, delikatnym mięsem. Jako warzywny dodatek do niej pokrój w drobne kawałki ogórek kwaszony oraz czerwoną cebulę. W sezonie letnim ewentualnie sięgnij po cebulę dymkę. Do całości dodaj także ugotowane na twardo i pokrojone jajka. Wszystkie składniki wymieszaj na tyle delikatnie, aby ryba się nie rozpadła. Pokrusz do nich biały twaróg – dowolnie: chudy, półtłusty lub tłusty. Sałatkę dopraw, przygotowując np. sos sałatkowy na bazie jogurtu lub majonezu. Wymieszaj go z gotową mieszanką przypraw lub dodaj do niego świeżo posiekany koperek, pieprz i odrobinę soku z cytryny. Potrawę podawaj schłodzoną, udekorowaną połówkami pomidorków koktajlowych, liśćmi ziół (np. koperkiem lub majerankiem) czy oprószoną szczypiorkiem. Będzie świetnie smakować z chrupiącym pieczywem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego!