
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
100 gramów
4 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
150 gramów
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Jak będzie miękki odstaw go do ostudzenia.
Krok 2
Ogórki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę odsącz i pokrój w 2-3cm paseczki.
Krok 3
Jajka ugotuj i drobno posiekaj. Kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy.
Krok 4
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz startym serem.
Krok 5
Wszystkie składniki sałatki połącz z sosem. Podawaj posypane grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ryżem i tuńczykiem I
Sałatka z ryżem i tuńczykiem może stanowić dodatek do dania głównego, jednak jako przekąska w ciągu dnia sprawdzi się równie dobrze. Jeśli chcesz przygotować to danie, ugotuj biały ryż w osolonej wodzie i odstaw do ostygnięcia – będzie stanowił podstawę sałatki. Odsącz tuńczyka z zalewy. Pamiętaj, aby wybrać tego w sosie własnym, ponieważ sprawdzi się najlepiej. Oprócz wymienionych w przepisie składników, dodaj odsączony wcześniej groszek z puszki i szczypiorek. Jeżeli chcesz, dodaj nieco jogurtu naturalnego, a danie będzie delikatniejsze. Paprykę konserwową zastąp świeżą, natomiast ogórki konserwowe świeżymi lub kiszonymi. Jeżeli chcesz nadać sałatce słodkiego posmaku, zastąp ogórki rodzynkami. Wcześniej nasącz je w wodzie i odciśnij przed dodaniem do reszty produktów. Tak samo dobrze jak rodzynki, sprawdzi się ananas. Sałatkę z ryżem i tuńczykiem serwuj na zimno w dużej misce. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem lub posypane grzankami czosnkowymi. Życzymy smacznego.