Sałatka z ryżem i tuńczykiem I przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z ryżem i tuńczykiem I

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

4 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

150 gramów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Jak będzie miękki odstaw go do ostudzenia.

Krok 2

Ogórki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę odsącz i pokrój w 2-3cm paseczki.

Krok 3

Jajka ugotuj i drobno posiekaj. Kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy.

Krok 4

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz startym serem.

Krok 5

Wszystkie składniki sałatki połącz z sosem. Podawaj posypane grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem I - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa seczuańska
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ryżem i tuńczykiem ISałatka z ryżem i tuńczykiem I

Sałatka z ryżem i tuńczykiem może stanowić dodatek do dania głównego, jednak jako przekąska w ciągu dnia sprawdzi się równie dobrze. Jeśli chcesz przygotować to danie, ugotuj biały ryż w osolonej wodzie i odstaw do ostygnięcia – będzie stanowił podstawę sałatki. Odsącz tuńczyka z zalewy. Pamiętaj, aby wybrać tego w sosie własnym, ponieważ sprawdzi się najlepiej. Oprócz wymienionych w przepisie składników, dodaj odsączony wcześniej groszek z puszki i szczypiorek. Jeżeli chcesz, dodaj nieco jogurtu naturalnego, a danie będzie delikatniejsze. Paprykę konserwową zastąp świeżą, natomiast ogórki konserwowe świeżymi lub kiszonymi. Jeżeli chcesz nadać sałatce słodkiego posmaku, zastąp ogórki rodzynkami. Wcześniej nasącz je w wodzie i odciśnij przed dodaniem do reszty produktów. Tak samo dobrze jak rodzynki, sprawdzi się ananas. Sałatkę z ryżem i tuńczykiem serwuj na zimno w dużej misce. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem lub posypane grzankami czosnkowymi. Życzymy smacznego.